april 19, 2021

Sodni zapisnikar kriminalni združbi razkril vsaj 100 dokumentov

Celjski kriminalisti so predstavili podrobnosti obsežnih kriminalističnih preiskav v preteklih dneh, kjer so med drugim preiskovali uslužbenca celjskega okrožnega sodišča, ki je iz koristoljubja izdajal tajne podatke kriminalni združbi. Razkril je najmanj 100 dokumentov.

Kriminalisti so 15 oseb, med njimi tudi sodnega zapisnikarja, ovadili za 49 kaznivih dejanj. (Foto: Radio Štajerski val)

Celjski kriminalisti so v preteklih dneh zaključili obsežni preiskavi kaznivih dejanj s področij neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, izdaje tajnih podatkov ter dajanja podkupnin. Kot so predstavili na novinarski konferenci, so v preiskavi ugotovili, da na širšem celjskem območju deluje organizirana hudodelska združba, v kateri sodeluje več državljanov Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije. Združba je delovala tako, da je na območju celotne Slovenije organizirala nakup, hrambo in prodajo prepovedanih drog kokaina in konoplje. Posamezni člani kriminalne združbe so prav tako organizirali prevoze ilegalnih migrantov s Hrvaške, preko Slovenije v Italijo. „Med preiskavo so kriminalisti zaznali, da kriminalna združba oziroma posamezni člani te združbe razpolagajo z občutljivimi podatki o aktivnostih policije. V nadaljevanju so ugotovili, da s posameznimi člani kriminalne združbe sodeluje uslužbenec sodišča, in sicer sodni zapisnikar kazensko preiskovalnega oddelka Okrožnega sodišča v Celju,“ je pojasnil Damijan Turk, vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Celje. Zapisnikar sodišča, ki je zavezan, da varuje tajne podatke, je te iz koristoljubja sporočal članom kriminalne združbe. Obveščal jih je o kriminalističnih aktivnostih zoper njih in tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov. Po do sedajnjih ugotovitvah je osumljeni zapisnikar neupravičeno razkril večje število kriminalističnih preiskav, katerih uspešnost je bila zaradi razkritja najmanj sto zaupnih dokumentov sodišča okrnjena.

Kriminalisti so v minulem tednu na celotnem območju Slovenije izvedli 16 hišnih preiskav ter 12 osebam odvzeli prostost. 15 oseb so kazensko ovadili za 49 različnih kaznivih dejanj. Za šest osumljencev je preiskovalni sodnik celjskega okrožnega sodišča odredil pripor. (NS)