maj 28, 2020

Denis Malačič: Ko te ustavi diagnoza rak

Evropski teden boja proti raku je. Mi smo našli zgodbo, ki vliva optimizem. Pogovarjali smo se z Denisom Malačičem, ki je premagal raka na modih.

Denis je dokaz, da rak ne izbira. Sam ima pri 32 letih za sabo že zelo grenko izkušnjo, ki pa mu je dala tudi nov pogled na svet. (Foto: Osebni arhiv)

Naša življenja kroji epidemija novega koronavirusa, a nikakor ne sme zasenčiti ostalih zdravstvenih tematik. »Tudi v tem času je pomembno, da skrbimo za svoje zdravje na vseh področjih, vključno s preventivo raka,« ob Evropskem tednu boja proti raku opozarjajo v Zvezi slovenskih društev za boj proti raku. Rak je še vedno vodilni vzrok prezgodnje smrti v Sloveniji, zato skupaj z ostalimi pristojnimi institucijami pozivajo, da je treba vseskozi skrbeti za zdrav življenjski slog, se ne prepustiti zdravju škodljivim razvadam, se odzivati vabilom v presejalne programe za raka ter biti pozorni na zgodnje znake raka ter nikar odlašati z obiskom pri zdravniku. Tako lahko pomembno zmanjšamo tveganje za nastanek raka, hitra diagnoza pa je bistvenega pomena pri možnostih zdravljenja.

Denis Malačič se je leta 2018 soočil z grozljivo diagnozo, rakom na modih. O šoku ob novici, o spopadanju z mučnimi kemoterapijami in o tem, kako je izkušnja, v katri je na srečo bil močnejši od bolezni, spremenila njegov pogled na svet, se je s Prekmurcem pogovarjala Katja Žolgar. Prisluhni v spodnjem posnetku.