Dež ni izgovor, da ne sede na kolo

22.09.2016

Če do službe nimate predaleč, uporabljajte kolo. Ceneje je, znanstveniki pravijo, da ima še številne ostale dobre učinke. (Fotografija je simbolna.)

Današnji dan brez avtomobila je vrhunec Evropskega tedna mobilnosti. Prizadeva si za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. V Sloveniji je k akciji letos pristopilo 63 občin. Mi smo se pogovarjali s Celjanko, ki se že 30 let v službo in domov vozi izključno s kolesom.

V službo s kolesom, manjkrat na bolniško
Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti je Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost. „Raziskave kažejo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, opazno ekonomsko prednost. Vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozov je, denimo, višja. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, k čemur lahko prispeva prav vsak izmed nas,“ razlagajo v nacionalni koordinaciji Evropskega tedna mobilnosti.

Pripelji srečo v službo
Občine, ki sodelujejo pri projektu, so ves teden pripravljale najrazličnejše aktivnosti ter tako predstavljale, kako so lahko različni načini mobilnosti prijazni okolju in ljudem. Z njimi so spodbujale, da občani, kadar je to mogoče, raje sedejo na kolo kot v avtomobil ali pa se po bližnjih opravkih podajo peš ali z javnim prevozom. Ob današnjem 22. septembru, dnevu brez avtomobila, so v številnih mestih za promet zaprli ulice, številni so se pridružili akciji Pripelji srečo v službo in sedli na kolo. Katja in Davor sta to jutro poklicala Celjanko Brigito Fižuleto, ki se v svojo službo v celjskem zdravstvenem domu, od katere je oddaljena približno dva kilometra, že več kot tri desetletja vozi s kolesom. V vsakem vremenu, tudi dež ali sneg je ne ustavita. Kaj pa, ko poči zračnica? O tem in še čem prisluhnite v spodnjem pogovoru. (AD)

Brigita Fižuleto o kolesarjenju
Štajerski val v sliki