maj 4, 2017

Državna zahvala za naj prostovoljce

Društvo Zaupni telefon Samarijan je prejelo najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva. Predsednik republike Borut Pahor je za ure in ure prostovoljnega dela nagradil tudi prostovoljca iz celjske regije – Milana Ninića in Davida Razborška.

Naj prostovoljci na sprejemu pri predsedniku Borutu Pahorju. (Foto: Urad predsednika republike)

Dobro se z dobrim vrača
Predsednik Borut Pahor skupaj z Odborom Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva vsako leto pripravi sprejem za najboj aktivne prostovoljce ter se jim z državno nagrado in s priznanji zahvali za vse opravljeno delo. »S svojim ravnanjem predstavljate navdih mladim ljudem za prihodnost,« je predsednik med drugim dejal v nagovoru prostovoljkam in prostovoljcem. V imenu vseh nagrajencev je spregovorila Sonja Molek Cestnik, zastopnica Društva Zaupni telefon Samarijan, ki je prejelo najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva v letu 2016. Ljudem v duševni stiski je na številki 116 123 dostopen 24 ur na dan, vsak dan v letu. „Prostovoljci so vsi, ki se odločijo del svojega prostega časa nameniti ljudem v stiski. Zavedamo se pomena sodelovanja med ljudmi in nenadomestljive vloge medsebojne pomoči. V naša dejanja in misli vključujemo dobroto in vedenje, da se dobro z dobrim vrača,« je dejala Molek Cestnikova.

Ninič lajša socialne stiske, Razboršek izobražuje
Med šestimi prejemniki priznanj na področju prostovoljstva v lasnekm letu sta tudi prostovoljca iz celjske regije. Celjan Milan Ninić, ustanovitelj in predsednik Humanitarnega društva Enostavno pomagam, je priznanje prejel za izjemno prostovoljsko delo na področju socialne dejavnosti. Društvo organizira številne humanitarne projekte, najbolj odmevna je decembrska akcija Božičkova tovarna daril, s katero vsako leto praznike polepšajo več sto otrokom iz socialno ogroženih družin. Priznanje je prejel tudi David Razboršek iz Braslovč, za izjemno prostovoljsko delo na področju zdravja ter vzgoje in izobraževanja. Razboršek, ki je v deskarski nesreči leta 2007 ohromel, je član Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske, izjemno aktiven pa je tudi v zavodu Vozim – zavodu za inovativno izobraževanje o varni vožnji. Je vodja gibanja Še vedno vozim, vendar ne hodim. Predsednik republike je priznanja podelil še Društvu za zaščito živali Pomurja, Jolandi Grom Ravnikar, Edvardu Kavčiču in Tomažu Mundi. (AD)