marec 2, 2015

Flora, Poroka in Altermed odpirajo sejemsko sezono

Prihodnji teden na Celjskem sejmišču začenjajo novo sezono, v katero jih bo uvedel spomladanski sejemski trojček Flora, Poroka in Altermed. Dopolnilo ga bo še največje regijsko srečanje čebelarjev ApiSlovenija.
Ob 20-letnici sejma Flora na novinarski konferenci ni manjkala torta.
Jubilejna 20. Flora

Letos že 20. sejem Flora bo kot vsako leto ponudil pestro paleto semen, sadik in zelišč, sadnega in okrasnega drevja, trajnic, eko sadik zelenjave in eko dišavnic, manjkali ne bodo niti vrtna oprema in mehanizacija. Letošnja osrednja tema je samooskrba in domača pridelava, sejemsko ponudbo pa bodo dopolnjevale še aktualne delavnice, predavanja in svetovanja. Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri Obrtni zbornici med drugim pripravlja tekmovanja mladih cvetličarjev in vrtnarjev. Teme so letos čebelarsko obarvane, naslov tekmovalne teme vrtnarjev je "Prijazno za čebele, prijetno za ljudi - medovite rastline in sprostitev". Svoje znanje bodo na državnem tekmovanju pokazali tudi mladi aranžerji.

Na sejmu Poroka novi poročni trendi

Sejem Poroka tudi letos v Celje prinaša nove poročne trende, vrhunske kreacije na modni brvi ter ideje in nasvete za poročni dan. Že peto leto se obeta velika razstava poročnih šopkov, katere namen je promocija slovenskih cvetličarn in njihove kreativnosti. Letošnja novost bo modna revija Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Šolskega centra Celje, kjer bodo dijaki predstavili lastne poročne kreacije. Pridružili se jim bodo še dijaki Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, ki pripravljajo predstavitev z naslovom Slovenska poroka. Obiskovalcem bodo prikazali vse od predporočnega vzdušja do vloge cvetličarja pri poroki.

Altermed v znamenju konoplje

Sejem prinaša zdravo kuhanje, zdravilne tehnike, zelišča, začimbe in superživila ter delavnice z mojstri zdravega življenja. Letos bo posebna pozornost namenjena razpravi o vsestranski uporabnosti konoplje ter predvsem demistifikaciji njene uporabe v medicinske namene. Pripravlja jo društvo ONEJ, ki je k sodelovanju povabilo Ricka Simpsona, Kanadčana, ki je postal slaven s promocijo zdravilnih učinkov konopljinega olja. Z njim si je po lastnih besedah ozdravil raka, danes pa svojo zgodbo širi po svetu in se zavzema za legalizacijo te rastline. V sklopu sejma Altermed se med drugim obeta tudi predavanje Savine Atai, nutricionistke in raziskovalke notranje moči, ki bo predavala o superživilih.

426 razstavljavcev iz 12 držav

V treh dneh se bo na Celjskem sejmu predstavilo 426 razstavljavcev iz 12 držav. Vsak na svojem področju obljubljajo pestro ponudbo in številne novosti. Spomladanski sejemski trojček bo sicer dopolnilo še največje regijsko srečanje čebelarjev ApiSlovenija, ki prinaša novo opremo in materiale za čebelarjenje, pa tudi strokovne posvete in delavnice o novostih na tem področju. (NS)