junij 28, 2023

Pozimi smučišče, poleti pašnik za živino

Ob 30-letnici Pašne skupnosti Pohorje

Društvo Pašna skupnost Pohorje v tem letu praznuje 30 let. Trenutno je vanj vključenih 18 rejcev goveje živine, ki na travnikih, ki so pozimi smučišča, izvajajo skupinsko pašo živali.

Kmetje na Pohorju nad Mariborom že 30 let skupaj pasejo živino. (Foto: FB Kmetijsko gozdarski zavod Maribor)

Krave, predvsem plemenske telice, na pašo vsako leto pripeljejo 15. junija, zunaj so do 20. oktobra. »Koristi od paše so večstranske, tako za živino kot za okolje,« poudarja predsednik društva Miran Bergauer in dodaja: »Živali se počutijo v naravi fantastično! Ko hodijo, si krepijo mišice, nobenih problemov ni s parklji, zdrave so in v zelo dobri kondiciji. Po drugi strani pa živina, ki se pase, s svojo hojo utrjuje travno rušo. Tako ustvari luknjice in v primeru kakšnega neurja, se voda zato na tem območju počasi razliva in ne ustvarja hudournikov.«

Društvo Pašna skupnost Pohorja, ki pri svojih aktivnostih tesno sodeluje tudi s Kmetijsko gozdarskim zavodom Maribor, je svojo 30-letnico pred nekaj dnevi obeležilo s srečanjem, na njem so se med drugim seznanili tudi z možnostjo digitalizacije pašništva z virtualnimi ograjami in GPS senzorji.

Podrobneje o delu društva, pomenu paše in načrtih smo spregovorili v kmetijski oddaji – z Miranom Bergauerjem se je pogovarjala Andreja Kukovič. Prisluhnite v spodnjem posnetku.