september 20, 2023

VPOGLED: Ali Pohorje potrebuje vetrnice?

Načrti postavitve 56 vetrnic na slovenjebistriškem Pohorju sprožajo močne konflikte. Podjetje Energija na veter za projekt pridobiva gradbeno dovoljenje, a se srečuje z odločnim nasprotovanjem Civilne iniciative ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn in občine Slovenska Bistrica. V ospredju konflikta so okoljska vprašanja, zakonodaja in prihodnost tega neokrnjenega območja.

V Sloveniji imamo le dve vetrnici, pri načrtovanju novih se zapleta. (Foto: Pixabay)

Ali je vetrna energija na Pohorju prihodnost ali grožnja?
Podjetje Energija na veter načrtuje postavitev 56 vetrnic na slikovitem območju slovenjebistriškega Pohorja. Projekt je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja na Ministrstvu za naravne vire in prostor. Vendar se projektu odločno upira Civilna iniciativa ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn in tudi občina Slovenska Bistrica mu ne nudi svoje podpore. Občina, ki ima vlogo mnenjedajalca, ocenjuje, da predložena dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja za vetrne elektrarne na območju Treh Kraljev in Areha, skupaj s spremljajočo infrastrukturo, ni v skladu z lokalnimi in nacionalnimi okoljskimi zakoni. Po sklepu občinskega sveta bo občina na Ministrstvo za naravne vire in prostor podala zahtevo, da postopek izdaje gradbenega dovoljenja ustavi, pojasnjuje župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar.

Civilna iniciativa, ki jo zastopa Drago Mahorko, ne nasprotuje načeloma gradnji vetrnih elektrarn, a ostro nasprotuje njihovi postavitvi na območju Pohorja. Prepričani so namreč, da bi takšna postavitev imela številne negativne vplive na okolje in bi negativno vplivala na neokrnjeno kulturno krajino Pohorja ter na kakovost vsakdanjega življenja lokalnega prebivalstva.

Predstavnica investitorja Jana Habjan pa vztraja, da nameravajo ob postavitvi vetrnic spoštovati naravne lepote Pohorja ter zagotavljati čist zrak in vodo. Hkrati navaja, da so podobni projekti že več desetletij uspešno uveljavljeni v sosednjih državah, kot so Avstrija, Nemčija, Danska in Španija, na območjih, podobnih Pohorju.

Dodajmo še, da je investitor včeraj sporočil, da bodo prebivalci Keblja, Šmartnega na Pohorju in Tinja, ki so najbližji vetrnim elektrarnam, takoj po zagonu elektrarn prejemali brezplačno električno energijo iz Pohorja vsak mesec, vse do konca življenjske dobe vetrnih elektrarn. (SP)


Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.