januar 22, 2024

Cevarna Alpos v veliko gradnjo, obeta se 100 novih zaposlitev

Minuli teden so v Šentjurju končali tretjo etapo komunalnega urejanja industrijske cone Šentjur - Jug. V njej ima največ zemljišč podjetje Alpos Metalurgija, ki je nastalo na pogorišču nekdanjega šentjurskega industrijskega ponosa Alposa. Podjetje se želi v prihodnjih letih širiti, s tem pa zagotoviti dodatnih preko 100 delovnih mest.

Novo halo naj bi Alpos Metalurgija gradil na sosednjem zemljišču. (Foto: Štajerski val)

Kot predhodno propadlo podjetje tudi današnja Alpos Metalurgija izdeluje cevi. Podjetje, ki je v makedonski lasti, je že ob nakupu pred nekaj leti prenovilo in nekoliko razširilo prvotno industrijsko stavbo. Trenutno ima štiri linije in zaposluje 65 ljudi. Direktor Aca Dimitrijević pravi:

Svojo cevarsko proizvodnjo želijo tako več kot podvojiti. Kot dodaja Dimitrijević, bi širitev tovarne omogočila vzpostavitev proizvodnih linij za izdelavo večjih cevi, tudi v obsegu 350 x 350 milimetrov, ter cevi, primernih za cevovode in plinovode.

Šentjurska cevarna Alpos Metalurgija po Dimitrijevićevih besedah trenutno proizvede nekaj manj kot dva odstotka proizvodnje cevi v Evropski uniji. O trgih pravi:

Za ostale trge izven Evropske unije, zlasti na Balkanu, skrbi matično makedonsko podjetje. Točnih podatkov o gradnji nove industrijske hale v podjetju še nimajo, bo pa po ocenah znašala več deset milijonov evrov. Alpos Metalurgija sicer spada med največja podjetja na Kozjanskem, v letu 2022 so glede na podatke iz Ajpesa ustvarili okoli 9,6 milijona evrov čistega dobička. (ViP)

Podjetje je ob nakupu obnovilo industrijsko stavbo. (Foto: Štajerski val)