julij 8, 2022

Bonov ni več – so gostje ostali?

Do 30. junija je bilo po podatkih državne Finančne uprave unovčenih za okoli 301 milijon evrov turističnih bonov, izkoristilo jih je skoraj 1.800.000 oziroma 86,5 odstotka upravičencev. Kako je v naših krajih?

Minoritski samostan Olimje z zeliščnimi vrtovi in staro lekarno je eden od turističnih biserov občine Podčetrtek. (Foto: Visit Podčetrtek)

Poleg dobre ponudbe je ključ še povezovanje
V naših krajih je bilo največ turističnih bonov unovčenih v občini Podčetrtek – po podatkih FURS-a skoraj 95.000 v skupni vrednosti skoraj 13,8 milijona evrov. Paradni konj tamkajšnjega turizma so Terme Olimia z Aqualuno, direktor Turizma Podčetrtek Boštjan Misja pa izpostavlja še:

Kako pa je z obiskom tujcev? Se po epidemiji že vračajo?

Sicer pa v Podčetrtku, skupaj z občinama Bistrica ob Sotli in Kozje, ki sestavljajo skupno destinacijo, v tem poletju goste vabijo z novo oglaševalsko kampanjo z že poznanim sloganom Daleč stran. Osrednji video kampanje si oglejte TUKAJ.

Upajo, da se bodo gostje vračali tudi brez bonov
Za približno polovico manj kot v občini Podčetrtek – za dobrih 7,1 milijona evrov – so s turističnimi boni zaslužili turistični ponudniki v občini Laško. Tam je bilo unovčenih nekaj več kot 46.417 turističnih bonov. Tudi v to občino vabijo predvsem terme, in sicer Thermana Laško in Rimske terme. Miha Kundih, v Rimskih termah odgovoren za trženje in prodajo, o bonih pravi:

Zelo podobne številkam v občini Laško so številke v občini Zreče, kjer je bilo unovčenih 44.811 turističnih bonov v skupni vrednosti več kot 6,2 milijona evrov.


Na Rogli stavijo na preživljanje časa v naravi. Kot pravijo, so s tem že pred koronačasom prepričali številne domače goste, ki se tudi zdaj vračajo. (Foto: Štajerski val)

Na Rogli že pred korono več slovenskih gostov
V Uniturju, ki je glavni turistični ponudnik v občini Zreče, saj upravlja s turističnimi zmogljivostmi na Rogli in Termah Zreče, so letos prihodke v primerjavi z letom 2019 povečali za 6 odstotkov. Kot pravi direktorica Uniturja Barbara Soršak, so k temu doprinesli tudi turistični boni ...

Kot dodaja, je učinek turističnih bonov tudi, da je destinacijo spoznalo več slovenskih gostov, ki se že vračajo. Pri tem pa Soršakova dodaja, da jih to, da bonov ni več, ne skrbi:

Letos so doslej tuji gostje predstavljali 30 odstotkov vseh turistov. Soršakova pričakuje, da bo tako ostalo tudi v poletnih mesecih.

V Termah Dobrna optimistično v poletje
Boni so bili, pravi direktor Term Dobrna Leon Tomašić, zelo dobrodošla pomoč na državni ravni, saj so pomembno pripomogli k poslovanju podjetij. Tudi v Termah Dobrna, v celotni občini je bilo sicer unovčenih 17.009 bonov. Pa so v tamkajšnjih termah že strnili številke o unovčevanju bonov v okviru njihove ponudbe?

Pri tem dodaja, da so tudi zdaj, ko ljudje bonov ne morejo več koristiti, z zasedenostjo zadovoljni, trenutno je zasedenih med 75 in 80 odstotki njihovih kapacitet. Se pa, poudarja Tomašić, še vedno pozna vpliv covid ukrepov. Tako razmerje med slovenskimi in tujimi gosti še ni kot leta 2019, saj letos še močno prevladujejo domači turisti:

A kot še pravi Tomašić, na poletne in jesenske mesece gledajo z optimizmom. (AD, TMG)


V Termah Dobrna je koronačas dodobra pretresel strukturo gostov. (Foto: Štajerski val)