april 18, 2023

Cinkarna Celje: Bodo dorekli višino osnovne plače?

V Cinkarni Celje je bil to dopoldne zbor delavcev. Vodstvu podjetja so predstavili svoje zahteve, uprava pa svoje predloge posameznih zahtev. Dogovora danes niso dosegli, pogajanja nadaljujejo jutri, za četrtek napovedana stavka pa še ostaja aktualna.

Vodstvo podjetja in sindikat bosta za pogajalsko mizo znova sedla jutri popoldne. (Foto: Google maps)

Odprto ostaja vprašanje višine osnovne plače
Delavci med drugim zahtevajo višja nadomestila za prehrano in prevoz na delo, odpravo plačnih nesorazmerij, dvig dodatkov za štiriizmensko delo in praznične dni ter sprejem pravilnika o napredovanju. Večino zahtev so z vodstvom podjetja danes uskladili. Vodja podjetniškega sindikata v Cinkarni Franc Grabler:

Odprta pa je ostala najpomembnejša točka, ki se dotika plač. Grabler pravi:

Po Gablerjevih beseda, je zaposlenih, ki prejemajo plačo nižjo od minimalne, približno 10 odstotkov.

Vodstvo razume pričakovanja, opozarja na zahtevne okoliščine poslovanja
Vodstvo podjetja je zaposlenim predstavilo svoja stališča. Predsednik uprave Aleš Skok je po zboru v izjavi za medije potrdil, da so se v veliki meri poenotili s sindikalnimi zahtevami. Da pa razhajanja ostajajo pri vprašanju plač: 

Predloge glede posameznih zahtev sindikata je uprava, po Skokovih besedah, pripravila na podlagi okoliščin poslovanja. Razlaga:

Uprava Cinkarne Celje je poleg zvišanja osnovnih plač v vseh tarifnih razredih predlagala povišanje nadomestil za povračilo stroškov v zvezi z delom, regres za letošnje leto v višini 2.000 evrov in izplačilo božičnice po enaki formuli kot doslej, torej v odvisnosti od doseženega čistega dobička. Po novem plačnem modelu noben zaposleni, kot je dejal Skok, ne bi prejemal minimalne plače. V sindikatu sicer pravijo, da napoved stavke za četrtek ostaja aktualna, če na jutrišnjih popoldanskih pogajanjih z vodstvom Cinkarne ne bodo dosegli dogovora. (NS)