september 11, 2023

Kmetijska zadruga Šmarje: cene grozdja višje za 30 odstotkov

V kmetijski oddaji je direktor Kmetijske zadruge Šmarje Marko Jurak z nami delil vpogled v prihajajoče trgatve in odkup grozdja, razkril nam je tudi pričakovane cene grozdja v Hiši vin Emino za letošnjo sezono. Prav tako je spregovoril o izzivih in priložnostih, ki jih prinaša letošnji vinski letnik.

Direktor Kmetijske zadruge Šmarje Marko Jurak pravi, da bo letos zaradi toče manjši pridelek grozdja. (Foto: Pixabay )

Zaradi slabe letine širijo mrežo pridelovalcev 
V Hiši vin Emino v Imenem se letos obeta povprečna letina, saj vreme ni bilo najbolj naklonjeno vinogradnikom. Direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah Marko Jurak nam je zaupal, da bo letošnji pridelek grozdja manjši, predvsem zaradi vremenskih neprilik, kot je toča, ki je prizadela vinograde. Kakovost grozdja bo tudi nekoliko slabša v primerjavi z lanskim letom. Da bi kljub tem izzivom zagotovili dovolj grozdja za vinsko pridelavo, bodo v Hiši vin Emino razširili svojo mrežo pridelovalcev grozdja.

Direktor Kmetijske zadruge Šmarje Marko Jurak (Foto: Arhiv KZ Šmarje )

Cena grozdja se bo letos zaradi navedenih dejavnikov zvišala za približno 30 odstotkov, kar pomeni, da bodo vinogradniki prejeli okoli 85 centov za kilogram grozdja. A kljub temu ostajajo optimistični glede novega vinskega letnika in se že veselijo tradicionalnega martinovanja v Hiši vin Emino v Imenem, ki bo ob Martinovem, 11. novembra. Tam bomo lahko prvič okušali nove stvaritve tega letnika. Snežana Prebil bo razkrila še več podrobnosti v pogovoru, ki ga slišite na spodnji povezavi. (SP)