junij 24, 2021

Direktor Marko Jurak: kmetje potegnili kratko

Kmetijska zadruga Šmarje je lani nekoliko zmanjšala prihodke, a je kljub epidemiji zabeležila dobiček. Zadruga se je v zadjem letu soočala z okrnjeno gostinsko in vinarsko dejavnostjo, pa tudi z vse nižjimi odkupnimi cenami za mleko in goveje meso. Letos odpira prenovljeno trgovino v Pristavi pri Mestinju in načrtuje celovito prenovo prodajno-gostinskega kompleksa v Šmarju pri Jelšah.

Po ureditvi Hiše vino Emino se bo kmetijska zadruga v prihodnjih letih lotila še prenove restavracije Zadružnik in trgovine Dom. (Foto: KZ Šmarje)

Cene v trgovinah navzgor, pri kmetih navzdol
Kmetijska zadruga Šmarje je predstavila poslovne rezultate leta 2020. Prihodki so lani kljub pandemičnim razmeram znašali 17,4 milijona evrov, kar je le 2 % manj kot v letu 2019. Prav tako so zabeležili 20 tisoč evrov dobička. Po navedbah direktorja mag. Marka Juraka sta bili gostinska in vinarska dejavnost zaradi epidemije zelo okrnjeni, uspeli pa so povečati zaupanje kupcev v živilske in tehnične trgovine. V šmarski zadrugi so v letu 2020 na trgu kmete soočil z nižjimi odkupnimi cenami za mleko in goveje meso, a so kljub temu uspeli zagotoviti pričakovani odkup, razlaga Jurak:


Odkupili so skoraj 2.500 glav goveda, 310 ton grozdja in več kot 11 milijonov litrov mleka, razlaga Jurak, ki ob tem opozarja tudi na porušena razmerja v živilsko- predelovalni industrij. Cene v tgovinah so se namreč povzpele bistveno navzgor, pri kmetih navzdol, v predelovalni industriji pa rahlo navzgor, razlaga Jurak.


Kmetijska zadruga Šmarje je sicer konec leta povezovala 482 članov, za njeno delovanje pa je skrbelo 75 zaposlenih v različnih dejavnostih.
 
Direktor zadruge mag. Marko Jurak: "Škarje se odpirajo na škodo kmetov." (Foto: KZ Šmarje)

V prenovo Zadružnika in trgovine DOM
Je pa bilo leto 2020 za Kmetijsko zadrugo Šmarje tudi naložbeno leto. Zaključili so največjo naložbo od gradnje Hiše vin Emino, ki je obsegala povečanje proizvodno skladiščnih prostorov, razširitev gostinsko-turističnega dela in tehnično posodobitev,« razlaga mag. Marko Jurak in poudarja, da se v Hišo vin Emino, kjer so lani prodali več kot 180 tisoč litrov vina, počasi vračajo tudi obiskovalci. V letu 2021 Jurak izpostavlja nove naložbene načrte: "Julija bomo odprli prenovljeno in povečano trgovino v Pristavi pri Mestinju. V Šmarju pri Jelšah načrtujemo večletni projekt prenove restavracije Zadružnik in trgovine Dom."


Veliko pozornosti pa po navedbah direktorja Juraka v šmarski kmetijski zadrugi posvečajo tudi digitalizaciji poslovanja, kjer računajo tudi na državno podporo. (SP)

V letu 2020 je Hiša vin Emino za svoja vina na mednarodnih in domačih ocenjevanjih osvojila 12 prestižnih odličij v različnih kategorijah. (Foto: KZ Šmarje)