april 6, 2023

Kdaj bodo obsežna dela na avtocesti med Konjicami in Dramljami?

Revizija bo zamaknila začetek del

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) načrtuje obsežno obnovo odseka avtoceste med Slovenskimi Konjicami in Dramljami. Glavna dela naj bi bila to poletje, a jih še ne bo, saj se bo projekt zamaknil zaradi revizijskega postopka pri izbiri izvajalca del.

V sklopu obsežnega projekta bodo obnovili cestišče na obeh straneh avtoceste, pa tudi oba predora in tri viadukte. (Foto: google map zajem zaslona)

Dars je na razpisu za izvajalca prenove avtocestnega odseka izbral ponudbo konzorcija z vodilnim partnerjem CGP iz Novega mesta, ki bi dela izvedel za nekaj manj kot 70 milijonov evrov brez DDV-ja. Na izbor je bil vložen zahtevek za revizijo, podala sta ga Pomgrad in VOC Celje. Ti podjetji sta bili v skupnem konzorciju še s Strabagom drugi ponudnik, postavila sta ceno slabih 72 milijonov evrov brez DDV-ja. Dars je oba zahtevka za revizijo konec februarja zavrnil, dokumentacija je bila zatem poslana na Državno revizijsko komisijo v nadaljnje odločanje.

Državna revizijska komisija je v tem tednu rezveljavila odločitev o oddaji javnega naročila konzorciju CGP s partnerjema. Kot je poročala STA, je ugotovila, da Dars ni imel podlage za ugotovitev, da je bila ponudba izbranega ponudnika pripravljena v skladu z naročnikovimi zahtevami iz razpisne dokumentacije in kot taka dopustna. Ob tem je ugotovila še, da ta ponudnik ni izkazoval enega od pogojev za sodelovanje.

Glavna dela bodo poleti 2024 in 2025
Kaj to pomeni za nadaljevanje postopkov in začetek obnove avtoceste? Iz Darsa so za naš radio sporočili, da morajo zdaj preučiti sklep Državne revizijske komisije, zatem pa se bodo odločili o nadaljnjih korakih.

»Ob tem pojasnjujemo, da glavnih gradbenih del, ki terjajo 90-dnevno zaporo smernega vozišča avtoceste (promet bi bil urejen po drugi polovici avtoceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje), letos poleti ne bo, saj postopek oddaje predmetnega javnega naročila ne bo zaključen v doglednem času. Dela v predorih bodo tako lahko potekala od sredine junija do sredine septembra v poletju 2024 in v enakem obdobju poletja 2025, ko bi obnovili še drugo polovico avtoceste. Izven tega obdobja je mogoče izvajati posamezna dela, ki ne terjajo zapore posameznega smernega vozišča avtoceste,« so nam sporočili iz Darsa. Pojasnjujejo še, da bo obseg del v letošnjem letu odvisen od termina pravnomočno zaključnega postopka oddaje del in sklenitve izvajalske pogodbe.

Tudi obnova predorov in viaduktov
Gre sicer za zahteven poseg. Obnovili bodo okoli 9 kilometrov ceste, prav tako bodo dela v predorih Golo rebro in Pletovarje, prenovljeni pa bodo tudi viadukti na odseku avtoceste med Slovenskimi Konjicami in Dramljami. (AD)