oktober 7, 2023

Kozjanski park: 170 ponudnikov, bogat program in Carjevič leta 2023

Pisana paleta okusov, kulture in naravnih lepot vabi na nepozabno doživetje v Kozjanskem parku, kjer je ta konec tedna 24. Praznik kozjanskega jabolka v Podsredi. S prireditvijo želijo vzpodbujati okolju prijazno gospodarjenje z značilnimi kozjanskimi visokodebelnimi travniškimi sadovnjaki in starimi sortami jablan.

Lepo vreme je na Praznik kozjanskega jabolka v Podsredo privabilo več tisoč obiskovalcev iz vse Slovenije. (Foto: Radio Štajerski val)

V Kozjanskem parku je ta konec tedna vrhunec 24. Praznika kozjanskega jabolka v Podsredi. Na 150 stojnicah se predstavlja preko 170 lokalnih ponudnikov z domačimi dobrotami in rokodelskimi izdelki. Sejemsko vzdušje spremlja bogat kulturni program, ustvarjalne delavnice za otroke, tekmovanja, družabne igre ter predstavitve društev in združenj. Prav tako so na ogled razstave gob, starih sort jabolk in historičnih gradov Kozjanskega parka. Direktorica Kozjanskega parka Valerija Slemenšek je izpostavila, da je cilj Praznika kozjanskega jabolka promocija jabolka in travniškega sadovnjaka z namenom ohranjanja biotske pestrosti in do narave prijaznega gospodarjenja s prostorom.

Sejem z obsejemskim dogajanjem je ob lepem vremenu v Podsredo privabil veliko obiskovalcev iz vseh delov Slovenije. Nekaj smo jih ujeli pred naš mikrofon in zbrali njihove vtise:



Na sejmu je bilo vseh vrst domačih dobrot, le jabolk je bilo zaradi slabe letine bolj malo. (Foto: Radio Štajerski val)

Carjevič leta Srečko Omerzel
Na prazniku Kozjanskega jabolka so razglasili nove dobitnike prestižne blagovne znamke Sožitje - Kozjanski park. Pravico do uporabe blagovne znamke so dobili Sanja Počivalšek iz Olimja, ki izdeluje trda mila po tradicionalnem postopku, in Čebelarstvo Lojen iz Bistrice ob Sotli, ki se že desetletje ukvarja s čebelarjenjem. Kolektivna blagovna znamka Sožitje-Kozjanski park je namenjena promociji pridelkov, izdelkov in storitev, ki so v duhu trajnostne sonaravne pridelave in predelave, ki ohranja okolje in naravo. Prav tako so podelili naziv Carjeviča leta najskrbnejšemu lastniku travniškega sadovnjaka. Ta prestižni naziv je prejel Srečko Omerzel iz Gorjan, ki pravi, da bo priznanje vzpodbuda za nadaljnje delo:


Srečko Omerzel je Carjevič leta 2023. Za nagrado so zaslužni tudi njegovi družinski člani, ki Srečku pri delu v sadovnjaku radi priskočijo na pomoč. (Foto: Radio Štajerskival)

Na prireditvi so že po tradiciji razglasili zmagovalca tekmovanja "Štrudlmojstr-ca 2023". Naziv sta prejeli Ivica Milat in Majda Jurše iz Slovenskega društva za celiakijo Celje, ki sta pripravili izvrsten brezglutenski štrudl. V tekmovanju v najdaljšem jabolčnem olupu pa je zmagal Martin Magdalenc, ki je letos podrl svoj rekord iz leta 2018 in olupil 7,3 metra dolg olup. Zvečer bo po več letih na Prazniku kozjanskega jabolka tudi zabava pod šotorom z ansamblom Jug. Nedelja pa ob sejmu prinaša še družabno kolesarjenje "Z jabko na kolo" in rekreativni tek na grad Podsreda. Več utrinkov s prireditve lahko najdete v spodnji fotogaleriji. (SP)