junij 6, 2023

Kmetija Obrul: Mleko je naš kruh

V Mlekarni Celeia vsak dan prevzamejo 170.000 litrov svežega mleka s 600 kmetij iz savinjske, šaleške, koroške, širše celjske in kozjanske regije. Pogovarjali smo se kmetovalcem, ki ji je v lanskem letu dobavil največ mleka, Markom Obrulom iz okolice Slovenskih Konjic.

Na kmetiji Obrulovih pomaga vsa družina. (Foto: Mlekarna Celeia)

Kmetija Obrul iz Bezine pri Slovenskih Konjicah je Mlekarni Celeia, ki za izdelke svoje blagovne znamke Zelene doline, odkupuje le mleko brez gensko spremenjenih organizmov, lani dobavila več kot 800.000 litrov mleka. To je največ med vsemi kmetijami. Marko Obrul je ob prejemu priznanja povedal: »V življenju imaš določene cilje in nagrada je zagotovo potrditev, da delaš prav. Osebno mi pomeni zelo veliko, čeravno to ni le moj trud, temveč trud naše celotne družine, saj so v delo vpeti še moja oče in mama ter žena in trije otroci. Vsi skupaj smo ponosni, da z naše kmetije prihaja kakovostno, zdravo mleko.« Marka Obrula smo povabili pred naš mikrofon, z njim se je pogovarjala Jasmina Levičar, prisluhnite jima v posnetku:

Sicer pa Mlekarna Celeia vsako leto nagradi tudi dobavitelje najkakovostnejšega mleka ter kmetijske zadruge, ki so prispevale največ mleka. Najkakovostnejše mleko glede na skupno število mikroorganizmov je bilo lani s kmetije Marka Jakopine iz Olimja, najkakovostnejše glede na skupno število somatskih celic pa s kmetije Janeza Rateja iz Dramelj. Največ mleka, skoraj 15 milijonov litrov, je Mlekarni Celeia v letu 2022 dobavila Kmetijska zadruga Šaleška dolina. (AD)