september 14, 2022

Na celjskem sejmišču vrata odpira 54. MOS

Na celjskem sejmišču se nadaljuje tradicija Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti, letos v 54. izvedbi. V zadnjih desetih letih se je na največjem tovrstnem sejemskem dogodku v širši regiji predstavljalo več kot 15.000 razstavljavcev iz 40 držav. Letos pričakujejo več kot 600 razstavljavcev iz 10 držav, poudarek pa bo, kot napovedujejo v družbi Celjski sejem na trajnostnem razvoju in samooskrbi.

Podrobnosti letošnjega MOS-a so na novinarski konferenci pred kratkim predstavili (od leve proti desni): izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec, predsednik OZS Blaž Cvar, tehnična delegatka WorldSkills Slovenia iz CPI Sara Gošnak in državni sekretar na MGRT Matevž Frangež. (Foto: Radio Štajerski val)

54. MOS, ki ga lahko obiščete med 14. in 18. septembrom, je tudi letos razdeljen na pet področij. MOS DOM, ki na enem mestu ponuja vse za gradnjo in obnovo doma, MOS TURIZEM, posvečen počitnicam, kratkim oddihom in kulinaričnim doživetjem, MOS TEHNIKA ENERGETIKA, ki združuje vsebine dveh že poznanih sejmov Energetika in MOS Tehnika, na njem pa se predstavljajo podjetja s področja profesionalnih energetskih rešitev, MOS B-DIGGIT, ki pokriva področje inovativnih digitalnih rešitev, MOS PLUS pa ohranja sejemsko tradicijo izdelkov široke potrošnje in z razstavnim programom eMobilnosti. Glavni vsebinski poudarek letošnjega MOS-a je, kot napoveduje izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec, na samooskrbi:

Tudi razni posveti in predavanja bodo letos nekoliko bolj usmerjena v samooskrbo. Sicer pa MOS vsako leto spremljajo strokovna predavanja, dogodki, posveti, okrogle mize, strokovne delavnice in svetovanja. Že tradicionalno bo pisarno za nekaj dni na celjsko sejmišče preselilo tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Minister Matjaž Han z ekipo bo, kot pravi državni sekretar Matevž Frangež, na voljo podjetnikom, obrtnikom, tudi obiskovalcem z vprašanji:

Že od samega začetka Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti v Celju na njem aktivno sodeluje tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) s predstavitvijo svoje dejavnosti in dejavnosti njenih območnih enot. Že več let je nepogrešljiv del njene prestavitve tudi Ulica obrti, kjer mladim predstavljajo atraktivne in deficitarne poklice. Predsednik OZS Blaž Cvar:



OZS bo na MOSU- organizirala tudi mednarodno poslovno srečanje »Connect2Slovenia«, kjer bodo gosti iz gospodarstva in javne uprave osvetlil izzive zelenega prehoda, s katerimi se soočajo mala in srednja podjetja v Sloveniji in Avstriji. Cvar za danes napoveduje tudi posvet »Slovenija – Hrvaška, izziv poslovnega okolja«,
predstavitev obrtno-podjetniškega zborničnega sistema ter tradicionalno podelitev sejemskih priznanj OZS – Cehi 2022. OZS skupaj s Centrom za poklicno izobraževanje organizira tudi Državno tekmovanje mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022. Sara Gošnak iz Centra za poklicno izobraževanje (CPI) razlaga:

 

Pravi, da se bodo mladi strokovnjaki – stari med 16 in 24 let – potegovali:

Letošnji 54. MOS bo tako, poleg bogate sejemske ponudbe, postregel tudi z zanimivim obsejemskim dogajanjem z različnimi strokovnimi srečanji, posveti, okroglimi mizami, predavanji ter zanimivimi dogodki, tudi tekmovanji.  Podrobnejši program najdete TUKAJ. (NS)