marec 31, 2023

Odprt prenovljen hotel Švicarija

V Termah Dobrna je zaživel prenovljen Hotel Švicarija, nekdanji Hotel Park. Zgodovinski hotel iz leta 1872, ki je veljal za enega lepših v avstroogrskem cesarstvu, ima 43 sodobno opremljenih sob, večjo restavracijo, nov fitnes in wellness. Naložba je stala okoli dva milijona evrov.

Hotel Schweizerhof – Švicarija je v zdravilišču Dobrna nastal davnega leta 1872, v zlati dobi zdraviliškega razcveta, kasneje se je imenoval tudi depandansa Zagreb in Hotel Park. (Foto: Radio Štajerski val)

V Termah Dobrna so včeraj odprli prenovljeni Hotel Švicarija, nekoč poznan kot Vila Švicarija, nekdaj Schweitzerhof, Schweitzerhaus, Depandansa Zagreb in Hotel Park. Objekt iz leta 1872, ki ima veliko zgodovinsko vrednost, so začeli obnavljati v začetku leta in mu stari sijaj povrnili v 80 dneh. "Naložba je obsegala celovito rekonstrukcijo. Novo podobo so dobile sobe, restavracija, welness, fitnes center, restavracija in okolica hotela. Zamenjali smo tudi vse elektro in sanitarne instalacije ter uredili ogrevanje hotela na toplotno črpalko z geo vrtinami," razlaga direktor Term Dobrna Leon Tomašić. Pri obnovi objekta, ki predstavlja kulturno dediščino izrednega pomena, so morali upoštevati smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Vrednost naložbe, ki si jo terme financirale z lastnimi sredstvi, se je povzpela na okoli 2 milijona evrov.

Hotel Švicarija je bil eden lepših v Avstro-Ogrskem cesarstvu in ponos štajerske dežele. Skozi vsa svoja leta delovanja je doživel številne prenove, vendar je ohranil svojo značilno prvotno podobo.  (Foto: Radio Štajerski val)

Novost fitnes in Sauna Spa
Hotel Švicarija po navedbah Tomašića ohranja štiri zvezdice in danes obsega skupno 43 sodobno opremljenih sob: osem enoposteljnih, sedemindvajset »king size« dvoposteljnih sob, štiri »queen size« dvoposteljnih sob s kavčem, eno »queen size« dvoposteljno sobo brez kavča ter tri »superior twin« sobe. V pritličju hotela so recepcija, fitnes s sodobno opremo, business room za sestanke ter samopostrežna restavracija. Ker stavijo na zahtevnejše goste, so v ponudbo hotela umestili tudi finsko in turško savno, počivalnico, zunanjo teraso s termalno prho in kneipp čebrom. 
V Termah Dobrna so po 151 letih hotelu Švicarija vrnili nekdanji sijaj. K odločitvi za obnovo sta po besedah Leona Tomašića botrovali želja po ohranjanju kulturne dediščine zdravilišča in oživitev objekta, v katerem se prepleta pridih preteklosti ter sodobnost in udobje bivanja. (Foto: Terme Dobrna)

Letos v obnovo Zdraviliškega doma
V Termah Dobrna bodo v letošnjem letu v skladu s investicijskimi zmožnostmi nadaljevali naložbeni cikel. Po napovedih Tomašića pripravljajo dokumentacijo za začetek obnovitvenih del na starodavnem Zdraviliškem domu, ki ga želijo v prvi fazi predvsem zaščiti pred nadaljnjim propadanjem. "Najprej želimo zamenjati ostrešje, stavbno pohitvo in urediti fasado, da objekt pripravimo na nadaljnje investicijske posege in obnove. Vendar bo časovnica obnove odvisna od ekonomskega stanja v Sloveniji, finančnega poslovanja in razmer na trgu," pravi Tomašić. Dodaja, da bo zaščita Zdraviliškega doma iz leta 1624, v katerem so tudi termalni vrelec z zdravilno vodo in marmorne termalne kopeli, eden največjih finančnih zalogajev za podjetje. V Termah Dobrna ob tem načrtujejo še več manjših, a za kakovost bivanja njihovih gostov pomembnih naložb. (SP)
Zdraviliški dom iz leta 1624 želijo v prvi fazi predvsem zaščiti pred propadanjem (Foto: Radio Štajerski val)