marec 20, 2021

Pridelovalci jabolk bodo prejeli pomoč, prav tako vinarji

Vlada bo pridelovalcem jabolk zaradi izgub, ki jim jih je povzročila epidemija novega koronavirusa, dodelila finančno nadomestilo. Kakšno?

Kateri pridelovalci jabolk so upravičeni do pomoči, smo preverili pri kmetijskem ministrstvu. (Foto: Pixabay)

Vlada bo s finančnim nadomestilom pomagala pridelovalcem jabolk. Kot pravi državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Aleš Irgolič, ti zaradi epidemije beležijo več kot 30-odstoten izpad dohodkov glede na pretekla leta, saj svojega pridelka niso mogli prodati hotelom, šolam ali restavracijam. Do pomoči so upravičeni pridelovalci, ki imajo vsaj pol hektarja intenzivnega sadovnjaka in so bili 16. oktobra lani vpisani v register kmetijskih gospodarstev. Prav tako morajo imeti poravnane davčne obveznosti in ne smejo biti v stečaju ali prisilni likvidaciji. Upravičencev bo po Irgoličevi oceni okoli 490, prejeli pa bodo 2000 evrov na hektar intenzivnega sadovnjaka. Dodaja, da se jim za pomoč ni treba prijaviti. Ministrstvo jim bo na podlagi registra še ta mesec poslalo informativne odločbe. Če se bodo z njimi strinjali, bodo postale pravnomočne. Še podrobneje o tem pa v spodnjem pogovoru.

V dneh od snemanja tega pogovora je vlada sprejela tudi odlok, s katerim bo finančno pomoč dodelila vinarjem in dopolnilnim dejavnostim na kmetiji. Do nadomestila so upravičeni nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina ter so lani proizvedli vsaj 4000 litrov vina. Pripadlo jim bo slabih 940 evrov na hektar. Več pa TUKAJ. (TMG)