februar 16, 2021

Tempel in Donat odslej le še v plastenkah

Slatinski mineralni vodi Tempel in Donat Mg bosta odslej na trgovskih policah le še v plastenkah in ne več v steklenicah. Zakaj takšna odločitev lastnikov, hrvaške Atlantic grupe, smo preverili. Ter kaj pomeni to z okoljskega vidika?

Tako Donat Mg kot Tempel bo mogoče kupiti le še v plastenkah, steklenic ne polnijo več. (Foto: Štajerski val)

Le še v plastenkah, ki da bodo prijazne za okolje
Mineralne vode Tempel in Donat Mg kmalu ne bo več v stekleni embalaži. Polnjenje v litrske steklenice so ukinili s prvim februarjem. Kot so nam potrdili v podjetju Atlantic grupa, predvidevajo, da bo zaloga povratnih steklenic v trgovinah pošla še ta mesec.
"Vse plastenke, v katerih bo od zdaj Donat Mg, bodo stoodstotno reciklirane," pravijo v podjetju. Kot pojasnjujejo v Atlantic grupi, so se za ukinitev steklene embalaže odločili, ker povpraševanje po izdelkih v povratni stekleni embalaži upada. Pravijo, da način življenja potrošnikov prinaša porast pakiranja vode v plastenke tudi v drugih državah Evropske unije.

"Steklenice, ki se vračajo v proizvodni proces, je treba pred ponovno uporabo temeljito očistiti. Z ukinitvijo povratne steklene embalaže bomo prihranili skoraj milijon litrov pitne vode, 98.000 kilovatnih ur električne energije in zmanjšali obremenitev okolja s čistilnimi sredstvi za 12 ton,“ razlagajo v Atlantic Grupi.

Ob svoji odločitvi v Atlantic grupi zavračajo očitke o okoljski neosveščenosti. "Steklenice, ki se vračajo v proizvodni proces, je treba pred ponovno uporabo temeljito očistiti. V skladu s higienskimi standardi smo pri čiščenju steklenic uporabljali pitno vodo ter primerna čistilna sredstva in čistilne naprave. Z ukinitvijo povratne steklene embalaže bomo prihranili skoraj milijon litrov pitne vode, 98.000 kilovatnih ur električne energije in zmanjšali obremenitev okolja s čistilnimi sredstvi za 12 ton,“ pravijo in dodajajo, da bodo prihranki veliki tudi pri zemeljskem plinu. "Ker je masa steklenic večja kot masa plastenk za pakiranje enakega volumna mineralne vode, bomo z ukinitvijo povratne steklene embalaže zmanjšali tudi število prevozov za približno tretjino in s tem znižali emisije ogljikovega dioksida," pojasnjujejo in dodajajo, da bodo s stoodstotno recikliranimi plastenkami te emisije zmanjšali za 90 odstotkov. Ob tem tudi svoje kupce pozivajo, naj plastenke ustrezno odlagajo.

Ministrstvo za okolje poudarja celosten pogled na embalažo
Ob odločitvi Atlantic grupe smo se za nekaj pojasnil obrnili tudi na ministrstvo za okolje in prostor. Tam so nam povedali, da vzvodov za spodbude podjetjem, da se obnašajo čim bolj okolju prijazno, ni. Da pa je treba za upoštevanje okoljevarstvenega vidika pri embalaži upoštevati celostno sliko. Na ministrstvu pravijo, da morajo proizvajalci živil poiskati embalažo, ki ustreza čim več kriterijem.
"Med njimi so zlasti kvaliteta in rok trajanja živila, stroški prevoza – težja embalaža pomeni manj proizvoda na posamezno transportno vozilo – vplivi transporta na okolje, embalaža za enkratno ali večkratno uporabo, okoljski vplivi odpadne embalaže na okolje.
Zanemarljivi niso niti vplivi na okolje pri pridobivanju surovin za embalažo in v njeni proizvodnji. Pogosto opazimo samo vplive odpadne embalaže na okolje, zlasti tiste, ki konča v okolju, česar pa niso krivi proizvajalci živil,"
razlagajo na ministrstvu.

OKP Rogaška: plastenke so lahko povsem reciklirane
Da je odpadna embalaža vse večji problem, opažajo tudi v komunalnem podjetju OKP Rogaška Slatina. Leta 2007 so tako pobrali 82 ton odpadne embalaže, zdaj je te embalaže že več kot 1600 ton. Ob tem direktor slatinskega OKP-ja Bojan Pirš pravi, da je okolju na splošno še vedno najbolj prijazna steklena embalaža, saj se lahko v celoti reciklira. Njena pomanjkljivost je le to, da jo morajo ljudje vračati, česar pa številni ne počnejo, saj ozaveščenost še ni dovolj velika. Podobno je s plastenkami, pravi. Tudi plastenke se po Pirševih besedah da stoodstotno reciklirati, a tudi tu jih morajo uporabniki pravilno ločevati. Nekaj prostora za izboljšave pa je, kot še dodaja, tudi pri prevzemanju odpadne embalaže – podjetja, ki jo reciklirajo, je navadno prevzamejo veliko manj, kot je prihaja v zbirne centre. (TMG)