november 15, 2023

Mercator podpisal pogodbo za nakup Tuša

Mercator oziroma njegov lastnik, hrvaška skupina Fortenova, bo prevzel maloprodajo in veleprodajo celjskega trgovca Tuš. Transakcija naj bi bila vredna okoli 30 milijonov evrov.

Celotna skupina Engrotuš ima po podatkih spletne strani Tuš trgovine 2600 zaposlenih in 260 poslovnih enot. V Celju je največji Planet Tuš Celje. (Foto: Google map)

Mercator je potrdil, da je danes podpisal pogodbo o nakupu celjskega podjetja Engrotuš. Predmet pogodbe je 100-odstotni delež podjetja Engrotuš, medtem ko bodo drogerije ostale v lasti družine Tuš. Podpisniki so prepričani, da povezovanje pomeni odlične temelje za prihodnjo rast skupnega podjetja in dolgoročno vzdržnost poslovanja. "Povezovanje Mercatorja, ki je v lasti Fortenova grupe, in Engrotuša bo utrdilo položaj obeh trgovskih podjetij ter slovenskim dobaviteljem in zaposlenim prineslo nove razvojne priložnosti, koristi iz povezovanja pa bodo imeli tudi kupci," so zapisali v sporočilu za javnost.

Trgovska veriga Tuš je v 80-odstotni lasti sklada Alfi in 20-odstotni lasti Mirka Tuša, za nakup pa sta bila dva ponudnika – Fortenova, ki je tudi lastnica Mercatorja, in nemška trgovska veriga Rewe"Po večmesečnih pogajanjih smo se odločili za prodajo kupcu, ki je po naši oceni najboljša izbira za zaposlene, poslovne partnerje in razvoj osnovne dejavnosti podjetja. Verjamemo, da bo imelo to povezovanje pozitivne učinke za slovensko gospodarstvo," je ob podpisu pogodbe v imenu prodajalcev, podjetij Tuš holding in AH Invest 1, dejal prokurist Engrotuša Andraž Tuš.  

Kupec bo moral pridobiti še soglasje Javne agencije RS za varstvo konkurence. (STA, AD)