avgust 9, 2023

Posledice katastrofalnih poplav za gospodarstvo: Celje tokrat vzdržalo, v poplavljenih krajih pod vodo tudi številna podjetja

Na Celjskem sanirajo škodo po poplavah, ki so prizadele tudi številna podjetja, med njimi Thermano Laško, Bisol, obrat Cinkarne Celje v Mozirju in druga. Gospodarske družbe bodo morale hitro ukrepati, da bi obnovile svoje dejavnosti in vzpostavile nove temelje poslovanja, poudarjajo na Regionalni gospodarski zbornici Celje.

Veliko dela pri odpravi posledic poplav imajo tudi v obratu Cinkarne Celje v Mozirju. (Foto: FB Cinkarna Celje)

Protipoplavni ukrepi ob Savinji: v Celju manjša škoda
Katastrofalne poplave so prizadele številna slovenska podjetja, postavljajoč gospodarstvo na preizkušnjo. Kljub temu pa se na Celjskem kaže, da so obsežni protipoplavni ukrepi, izvedeni v preteklih letih ob reki Savinji, znatno zmanjšali škodo. Vendar pa razmere na nekaterih območjih ostajajo kritične, še posebej so prizadeti Prebold, Latkova vas, del Žalca in Laško, ocenjuje Tomaž Benčina, direktor Regionalne gospodarske zbornice Celje.

»Gospodarstvo bo moralo čim hitreje sanirati posledice poplav in postaviti nove temelje poslovanja. Čas je pri tem zelo pomemben. Upam, da bo država hitro ukrepala in hitro pomagala podjetjem, saj je trg neizprosen. Še posebej tisti, ki so vezani na zunanje trge, bodo morali zaveze do svojih kupcev čim prej izpolniti.«

V Savinjski regiji je veliko gospodarsko škodo utrpela Thermana Laško, kjer bodo do nadaljnjega zaprti bazeni. (Foto: FB Thermana Laško)

Gospodarske posledice: Sledi sanacija in preoblikovanje poslovanja
Gospodarstvo bo moralo po ocenah Benčine čim hitreje sanirati posledice poplav in postaviti nove temelje poslovanja. »Čas je pri tem zelo pomemben. Upam, da bo država hitro ukrepala in hitro pomagala podjetjem, saj je trg neizprosen. Še posebej tisti, ki so vezani na zunanje trge, bodo morali zaveze do svojih kupcev čim prej izpolniti,« pravi Benčina in dodaja, da je Gospodarska zbornica Slovenije že opredelila ukrepe, ki jih podjetniki pričakujejo od države. V prvi fazi bo to nadomestilo za čakanje na delo, v drugi fazi pa tudi pomoč podjetnikom pri reševanju likvidnostnih težav.

Tomaž Benčina optimistično upa, da se bodo podjetja na Celjskem in v celotni Sloveniji hitro soočila s svojimi težavami ter se vrnila na normalne proizvodne tirnice. Kljub temu pa opozarja, da bo hitrost obnove odvisna od panoge in razmer v posameznih regijah. Sklenil je, da se lahko obnova v nekaterih delih Slovenije zavleče za daljše obdobje, kar bo predstavljalo dodaten izziv za gospodarstvo. (SP)