maj 29, 2023

V Thermani Laško obnavljajo medicinski del in gradijo sončno elektrarno

Zdravilišče v Laškem, današnja Thermana Laško, bo prihodnje leto proslavilo 170-letnico. V tem letu pa mineva 70 let od začetkov medicinske rehabilitacije. Ob jubileju v celoti prenavljajo fizioterapevtske prostore. Na strehi hotela pa ob tem raste sončna elektrarna.

Fizioterapija bo dobila nove, moderne prostore. (Foto: projekcija, Thermana Laško)

Pristopi k zdravljenju se spreminjajo, morajo se tudi prostori 
Leta 1953 so bili, kot prvi v Sloveniji, registrirani kot zavod za medicinsko rehabilitacijo. »Rast, razvoj na tem področju nas je počasi v obstoječih prostorih začel omejevati, usmerjenost novih terapij je vse bolj v individualnem pristopu in k temu sledi tudi celotna prenova naših fizioterapevtskih prostorov,« pravi predsednica uprave Thermane Laško Mojca Leskovar. Naložba je vredna okoli 2,5 milijona evrov, razdelili so jo na tri sklope:

Prvi sklop prenove so začeli marca in bo končan do konca poletja, zatem sledi drugi sklop in v prihodnjem letu še tretji.
V Thermani Laško so vodilni na področju nevrorehabilitacijske zdravstvene nege, poznani pa tudi po obnovitveni rehabilitaciji za bolnike z multiplo sklerozo, paraplegike ter za vse ostale tipične bolezni, ki so povezane z gibali. (Foto: projekcija novih prostorov, Thermana Laško) 

Dobili bodo dve sončni elektrarni
Je pa v laškem zdravilišču še ena obletnica – 140 let, odkar je tam zasvetila prva električna žarnica. Laščani trdijo, da je bila celo prva v Sloveniji, o čemer smo podrobneje pisali TUKAJ.

Thermana Laško tudi danes sledi trendom. Lotevajo se investicij v obnovljive vire energije. Največji zalogaj trenutno je gradnja dveh sončnih elektrarn. Prva že nastaja na strehi hotela, Mojca Leskovar razlaga:

Še eno sončno elektrarno pa načrtujejo na parkirišču pri kongresnem centru, izdelala bo lahko do 8 odstotkov električne energije, ki jo potrebujejo v Thermani Laško. Njena dodana vrednost pa bo, da bo hkrati zagotavljala tudi senčenje parkirnih prostorov.
Sončna elektrarna na strehi hotela, ki bo kmalu začela proizvajati električno energijo. (Foto: Thermana Laško)

Cilj je koristiti tudi geotermalno energijo
Z vidika trajnosti in samooskrbe v Thermani Laško Leskovarjeva našteva še odkup kogeneracije in vgradnjo toplotnih črpalk, v teku pa je tudi preizkus termalne vode. »Želimo izkoristiti geotermalno energijo. V primeru, da bodo rezultati preizkusov ugodni, bomo v prihodnjem letu začeli investicijo v geotermalno črpalko,« pravi ter dodaja, da so tovrstne naložbe nujne, saj da so v času draginje in energetske krize stroški na področju energetike v družbe Thermana Laško narasli za 100 odstotkov. (AD)