september 16, 2022

Vitli Krpan drugič zapored savinjska gazela

Sinoči sta družba Dnevnik in Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica razglasili gazelo savinjsko-zasavske regije. Drugo leto zapored je to postalo šmarsko podjetje Vitli Krpan.

Priznanje je prevzel direktor podjetja Franc Pišek. (Foto: Vitli Krpan)

Časopisna hiša Dnevnik že 22 let z regijskimi zbornicami Gospodarske zbornice Slovenije išče zlato gazelo  najhitreje rastoče podjetje. Za naziv se letos poteguje 18 podjetij. Najprej izbirajo najboljša podjetja iz posameznih regij Slovenije, med njimi pa nato izbrali še zlato gazelo.

Sinoči so razglasili gazelo savinjsko-zasavske regije. Naziv je drugo leto zapored pripadel podjetju Pišek - Vitli Krpan iz Šmarja pri Jelšah.


Ko bodo znane gazele vseh regij, bodo podelili še vseslovensko gazelo. (Foto: Vitli Krpan)

Kot je komisija zapisala v obrazložitvi, podjetje Pišek – Vitli Krpan že vrsto let dosega odlične rezultate. "Za področje občin Rogatec, Rogaška Slatina, Kozje, Šentjur in Šmarje pri Jelšah so svetla podjetniška zvezda in pomemben zaposlovalec. S stalnim razvojem dokazujejo, da je z 'gazeljo miselnostjo' tudi v manj ugodnih okoljih mogoče dosegati uspehe, ki so pomembni za vso Slovenijo. Odgovornost za ljudi, delovna mesta in ustvarjanje dovolj visoke dodane vrednosti za dostojanstveno življenje razumejo kot svojo družbeno odgovornost," so zapisali.

Komisija je izpostavila paradni izdelek podjetja, gozdarski vitel, ter izpostavila, da so Vitli Krpan eno najbolj prepoznavnih podjetij v dejavnosti gozdarske mehanizacije na svetu. Lani so ustvarili 44,7 milijona evrov prihodkov in tako v petih letih podvojili prodajo. "Kolektiv 243 sodelavcev se v letu 2021 ponaša z zavidljivo ustvarjeno dodano vrednostjo: ta presega 72.000 evrov na zaposlenega. Nadpovprečni rezultati so plod inovativnosti, vlaganja v intelektualno lastnino in robotizacijo. V podjetju razumejo vrednost človeškega kapitala," so še napisali v obrazložitev.

Priznanje je v Velenju na dogodku prevzel direktor Franc Pišek. Ob tem so iz podjetja, ki letos praznuje 45 let, sporočili, da letos širijo tudi svoje prostore. V širitev tovarne bodo vložili okoli 14 milijonov evrov, načrtujejo tudi vpeljavo digitalizacije, s čimer želijo povezati obstoječo in novo opremo. Tako, še poudarjajo, stremijo k avtomatizaciji in prenosu podatkov v proizvodnih tehnologijah.


Marta in Franc Pišek. (Foto: Vitli Krpan)

V savinjsko-zasavski regiji sta bili poleg podjetja Vitli Krpan nominirani še podjetji Carbonautica proizvodnja iz Velenja in podjetje Robust iz Petrovč.

Vseslovensko zlato gazelo bodo izbrali 26. oktobra v Ljubljani. (TMG)