februar 3, 2017

Gripa in poškodbe napolnile celjsko urgenco

Celjski urgentni center je v zadnjih dneh polno zaseden. Ta teden zabeležili največje število bolnikov, odkar je urgenca odprla vrata. Razlog so poškodbe zaradi padcev na ledu in bolniki z gripo. Težave imajo zaradi pomanjkanja prostora in bolezni med zaposlenimi. 

Celjska urgenca te dni poka po šivih. (Foto: Radio Štajerski val)

Oddelki so popolnoma polni
Številne bolnišnice po državi se zadnje tedne spopadajo s povečanim številom bolnikov z gripo in dihalnimi obolenji. V zadnjih dneh je naraslo tudi število ljudi, ki so se poškodovali zaradi padcev na ledu. V celjskem urgentnem centru do začetka tega tedna večjih težav pri oskrbi bolnikov niso imeli. V zadnjih dveh dneh pa se je njihovo število izrazito povečalo. V enem dnevu je pomoč poiskalo 365 bolnikov, kar skoraj 150 bolnikov več kot v povprečnem dnevu. Največ dela so imeli na kirurgiji, kjer so oskrbeli 135 poškodovancev. Zaradi gripe in dihalnih obolenj so precej več bolnikov obravnavali tudi na internističnem oddelku in v Pediatričnem urgentnem centru. Več kot 50 bolnikov in poškodovancev so morali sprejeti na bolnišnično zdravljenje, kar je še dodatno poslabšalo prostorsko obremenjenost. V celjski bolnišnici namreč že več let opozarjajo na hudo prostorsko stisko. Travmatološki oddelek je zaradi velikega števila poškodovanih zaseden kar 95-odstotno. Nekaj bolnišničnih sob so morali izprazniti, da so v njih namestili bolnike, ki morajo biti zaradi infektivnih okužb v izolaciji. Nekateri poškodovanci zato v posteljah ležijo na hodnikih.

Bolezen tudi med zaposlenimi
Pomanjkanje posteljnih zmogljivosti je, kot so sporočili iz celjske bolnišnice, še posebej problematično na internističnih oddelkih. Vsi internistični oddelki, Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter Otroški oddelek so zasedeni 100-odstotno ali več, kar pomeni, da so bolniki nameščeni na hodnikih in v delovnih prostorih. Vodstvo bolnišnice je zaskrbljeno, ker gripa še ni dosegla vrhunca in v prihodnjih dneh pričakujejo drugi naval bolnikov. Vse možnosti zagotovitve dodatnih postelj so v zadnjih tednih že izčrpali. Gripa in dihalna obolenja pa so svoj davek že terjala tudi pri zaposlenih, obolevnost narašča, težave imajo pri zagotavljanju negovalnega kadra. Zato v celjski bolnišnici vse, ki imajo svojce, prijatelje ali znance na zdravljenju, še enkrat pozivajo, naj spoštujejo omejitev obiskov. Opažajo namreč, da nekateri navodil ne upoštevajo. (NS)