april 6, 2015

Iz leta v leto več socialnih stisk na Kozjanskem

Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah pomaga ljudem v stiski v šestih občinah šmarske upravne enote. Ima vse več dela, saj je iz leta v leto za okoli sto prosilcev več. Kljub ugodnim gospodarskim napovedim kmalu ne pričakujejo izboljšanja stanja.
Šmarski RK vsako leto pripravi tudi odmevno dobrodelno akcijo Drobtinica.

Več kot tri tisoč pomoči potrebnih

Šmarsko območno združenje Rdečeka križa pomaga v občinah Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli. Na območju skupaj šteje več kot 33.300 prebivalcev, pomoč jih potrebuje že krepko nad 3.000. Po besedah sekretarke šmarskega RK Milke Dobravc jim pomagajo pri plačilu položnic ter pri zagotavljanju osnovnih higienskih pogojev, darujejo jim hrano in oblačila, otrokom in starejšim omogočajo oddih na morju. Ob tem prostovoljci obiskujejo starejše, bolne in osamljene, tesno je tudi sodelovanje s šolami.

Brez prostovoljcev ne bi šlo 

Na minulem rednem letnem zboru članov so poleg pregleda opravljenega dela v letu 2014 potrdili načrt za letos, pri čemer se bojijo, da se bo ponovila zgodba lanskega leta, ko so hrano Evropske unije in države prejeli z večmesečno zamudo. Letni zbor sicer že tradicionalno namenijo tudi podelitvi priznanj in zahval najzvestejšim prostovoljcem. Priznanje so tokrat prejele Slavica Gaberšek s Krsitan Vrha, Štefanija Jerič z Donačke Gore in Ljudmila Žonta z Virštanja. Zahvali sta dobili Milena Lipošek iz Podčetrtka in Danica Maček iz Kozjega. Podelili so tudi bronaste znake Rdečega križa Slovenije. Z njimi so se okitili Lidija Bajc, Minka Dolšak, Vladimir Kamenšek, Sidonija Korpar, Anica Kovač, Marta Škoberne in Julčka Volavšek.

Podrobneje o socialni sliki v Obsotelju in na Kozjanskem je Anja Deučman spregovorila s sekretarko šmarskega RK Milko Dobravc. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku. 

Datoteke

Milka Dobravc o socialni stiski