oktober 12, 2019

Jabolk skoraj ni, a Praznik kozjanskega jabolka vseeno odličen

Praznik kozjanskega jabolka je povsem napolnil Podsredo. 145 ponudnikov je predstavljalo in prodajalo svoje pridelke in izdelke, obiskovalcev se je kar trlo in marsikaj so imeli početi, saj ni manjkalo niti pestrega zabavnega dogajanja. V Podsredo vabi tudi jutrišnja nedelja.

Naziv štrudlmojstrov je šel tudi tokrat v moške roke, zmagala sta Martin in Gregor iz Rogaške Slatine. (Foto: Radio Štajerski val)

Poudarek Praznika kozjanskega jabolka, ki ga je Javni zavod Kozjanski park pripravil že 20. leto, je na domačem ter ohranjanju neokrnjene narave. Pomen domačega je poudaril tudi minister za okolje in prostor Simon Zajc:

Na jubilejnem prazniku so gostili tudi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je tudi sam živi na območju Kozjanskega parka, o širšem pomenu tovrstnih dogodkov je dejal:



Oba ministra sta v družbi vodstva Kozjanskega parka z odtrganjem jabolka z drevesa slovesno odprla vrhunec Praznika kozjanskega jabolka.

Bogato sejemsko in obsejemsko dogajanje, ki mu je ta vikend izjemno naklonjeno tudi vreme, je privabilo več tisoč ljudi z vseh koncev Slovenije. Čeprav je bila letina jabolk izjemno slaba in so jih le redki lahko kupili kakšen zabojček, je bila ostala ponudba tako pestra, da so bile vreče vseeno polne. Nekaj obiskovalcev smo ujeli pred naš mikrofon:



Obiskovalci so si lahko ogledali ponudbo na 150 stojnicah v trgu Podsreda.

Ne le obiskovalci, zelo zadovoljni so bili tudi ponudniki:



Ponudba je bila res pestra.

Ne le sejem, Praznik kozjanskega jabolka že tradicionalno postreže tudi z ostalim bogatim dogajanjem, največ pozornosti je tudi letos poželo tekmovanje za Štrudlmojstra. Odličnega sta spekli naši radijki Katja in Simona, a zmago je komisija dodelila štrudlmojstroma Martinu Kosu Strašku in Gregorju Ivačiču iz podjetja KTI elektronika.

Bilo je tudi tekmovanje, kdo olupi najdaljši jabolčni olup, zmagal je Martin Magdalenc, ki je nalupil 4,37 metra.



Smo pa vso soboto v Podsredi preživeli tudi radijci Štajerskega vala, od koder smo ves dan oddajali program v živo. Utrinke iz našega mobilnega studia, s sprehoda med stojnicami in ostalega dogajanja preverite tudi v spodnji fotogaleriji, na naših FB strani in na Instagramu.

Če ste Praznik kozjanskega jabolka danes zamudili, imate novo priložnost za obisk Podsrede še jutri, ko bo drugi dan sejemskega dogajanja. Kaj vse še pripravljajo, preverite TUKAJ. (AD, NS, TMG)