september 24, 2018

Najdbe na Ponikvi presenetile tudi arheologe

Prebivalci Ponikve v zadnjih letih odkrivajo preteklost svojega kraja, ki je bila stoletja pod zemljo skrita njihovim očem. Med odkritji ni le kamenje, pač pa tudi več sto človeških skeletov. 

Na Ponikvi zgodovinske najdbe pripovedujejo nove zgodbe o kraju. (Foto: Štajerski val)

Za zidovi skupinsko pokopališče
Na Ponikvi so že pred šestimi leti na severni strani okolice cerkve naleteli na arheološke najdbe. Ko so začeli obnavljati okolico cerkve in pokopališča, so odkrili obzidje, s katerim so se Ponkovljani nekoč branili pred Turki. "Vedeli smo, da je bilo okoli cerkve obzidje. O tem, da je skoraj v celoti ohranjeno v temelju, pa ni nihče govoril, zato tega nismo pričakovali," se spominja župnik Alojz Kačičnik. Ko so lansko jesen dela nadaljevali še na južnem delu okolice cerkve, so ponovno odkritje tabornega zidu po njegovih besedah tako pričakovali. Čeprav so vedeli, da je cerkev v preteklosti obdajalo tudi pokopališče, pa je odkritje okoli 300 skeletov ob južnih zidovih presenetila celo arheologe. "V tem delu pokopališča so bili skeleti pokopani zelo blizu skupaj. To pomeni, da so zelo varčevali s prostorom ali pa da je bilo v zgodovini obdobje, ko so ljudje bolj umirali in je bilo pokopavanje bolj množično pokopavanje ter neke vrste skupinsko pokopališče," razlaga ponkovski župnik.

Sedanjost bo odsevala preteklost
Najdbe iz zgodovine kraja bodo vključili v sedanjost Ponikve. Kačičnik nam je povedal, da si bodo za to prizadevali v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Obzidje, ki naj bi bilo sezidano najkasneje do leta 1.500, bo tako ostalo povsem ohranjeno v temeljih. Na površju pa bodo njegovo obliko nakazali. Tako so pred leti že uredili dvorišče cerkve, ko so med nove marmornate plošče položili kamen ter tako nakazali obliko stolpa na mestu, kjer je stal vse do leta 1938. V stolpu je nekoč stanoval župnik, tam pa je bila po zapisih Antona Martina Slomška tudi prva šola.

Pozabili pa ne bodo niti na odkrite grobove na nekdanjem pokopališču. "Skelete pokojnikov bomo pokopali na našem pokopališču in pripravili tudi spominski obred," je za naš radio še obljubil domači župnik Alojz Kačičnik. (TMG)

Galerija slik