december 20, 2019

V Šmarju načrtujejo za 4,5 milijona evrov naložb

Občina Šmarje pri Jelšah je na današnjem delovnem zajtrku novinarjem predstavila opravljeno delo v iztekajočem se letu in načrte za naprej. Obeta se še eno aktivno naložbeno leto, v katerem župan Matija Čakš napoveduje za dobre 4 milijone evrov in pol novih pridobitev.

Župan Matija Čakš s sodelavci na delovnem zajtrku z novinarji. (Foto: Radio Štajerski val)

Leta 2020 gradnja oskrbovanih stanovanj
V občinskem proračunu, ki so ga svetniki soglasno potrdili na včerajšnji seji, se bo v občinsko blagajno v letu 2020 steklo 11 milijonov 175 tisoč evrov, odhodkov bo za slabega pol milijona evrov več. Za naložbe je namenjenih 4 milijone 630 tisoč evrov, kar je približno 40 odstotkov proračuna, napoveduje šmarski župan Matija Čakš, ki med največjimi naložbami izpostavlja nakup zemljišča za povezovalno cesto Dobrava, izgradnjo pločnika Dvor, prizidka pri centralni šoli in telovadnice pri podružnični OŠ Zibika. Občina bo prav tako zgradila pločnik Šmarje–Dvor, sanirala bo plaz Orehovec–Bizjak in Spodnje Lekmarje, konec prihodnjega leta bo pristopila tudi h gradnji dveh objektov, v katerih bo uredila 30 oskrbovanih stanovanj.

 Takšna bodo oskrbovana stanovanja v Šmarju pri Jelšah, v vsakem bo po 15 stanovanj. (Foto: občina Šmarje pri Jelšah)

Letos plinifikacija in energetska sanacija
Naložbeno aktivno pa je bilo tudi leto, ki se izteka. "Občina je izpeljala skoraj 2-milijonski projekt energetske sanacije javnih objektov, za nami so plinifikacija Šmarja, ureditev dveh večjih zemeljskih plazov in ureditev dveh povezovalnih cest, prav tako smo pridobili ogromno evropskih sredstev za projekta In kultura veritas in Šmarski turistični preplet, ki se trenutno zaključujeta. Skratka, za nami je res eno uspešno leto in verjamem, da bo takšno tudi leto, ki je pred nami," razlaga župan Matija Čakš. (SP)

 Gozdna hiška pri šmarski osnovni šoli bo le eden od rezultatov projekta Šmarski turistični preplet. (Foto: Občina Šmarje pri Jelšah)