Kozjanska klobasa - za prste obliznit

16.04.2019

Kozjanska klobasa je prekajena na star način, neposredno nad odprtim ognjem. (Foto: FB Moj mesar Jože)

Priljubljeni šmarski mesar Moj mesar Jože je patentiral kozjansko klobaso. S patentom želi ohraniti tradicijo svojih prednikov, hkrati pa potrditi visoko kakovost tega izdelka, ki je nujna za zaupanje strank.

Izključno iz slovenskega mesa
Jože Škorjanec je svojo prvo mesnico v Šmarju pri Jelšah odprl pred 14 leti. Na njegovih trgovskih policah najdemo meso slovenskega porekla in mesne izdelke, kakršne lahko z malo opreme izdela vsak na svojem domu. Kakovost kozjanske klobase bo Škorjanec po novem dokazoval s patentom, ki temelji na izkušnjah njegovih prednikov. In kakšna je kozjanska klobasa?

Po receptu prednikov
V izdelek je vtkana štajersko–kozjanska duša, pravi Škorjanec in dodaja, da je znanje črpal od prednikov, predvsem pa iz zapiskov svojih staršev, ki sta hranila stari zvezek z doma napisanimi recepti za vse mogoče zadeve in tudi za to klobaso. Ne samo izdelava, pomembna je tudi priprava tega mesnega izdelka, pravi Škorjanec.

Kozjanska klobasa je zdaj izdelek, zaščiten s patentom pri Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino. Pravico njene izdelave imajo tako samo v podjetju Moj mesar Jože. (SP)

 
Štajerski val v sliki