december 19, 2023

Že pred 140 leti so v Šmarju budili slovenstvo

Obletnica ustanovitve narodne čitalnice

V Šmarju pri Jelšah bodo danes obeležili 140. obletnico ustanovitve čitalnice. V času izjemno močnega nemškega vpliva je ta krepila slovensko kulturo, ključen vpliv je imela tudi na razvoj knjižničarske dejavnosti v kraju.

Čitalnica - hiša dr. Huga Kartina na razglednici (hrani Domoznanska zbirka KŠPJ)

Narodna čitalnica je bila v Šmarju pri Jelšah ustanovljena 16. decembra 1883. Zaživela je v hiši, ki jo je podedoval mladi izobraženec dr. Hugo Kartin. Avtorica razstave ob obletnici čitalnice Mateja Žagar razlaga:

Ob tem dodaja:

Čitalnica je v Šmarju delovala do leta 1931, za takratni čas zajetno knjižnico pa je ob razpustu dodelila ljudski šoli. Pogoj ob predaji je bil, da knjižnica deluje kot javna ustanova, s čimer je bilo zasajeno pomembno seme knjižničarske dejavnosti v kraju.

Obletnico ustanovitve čitalnice bodo v Šmarju pri Jelšah NOCOJ pospremili tudi z razstavo Od narodne čitalnice do splošne knjižnice. O njej direktor šmarske knjižnice Marko Samec pravi:

Današnjo slovesnost v Knjižnici Šmarje pri Jelšah bo sicer dopolnil pogovor z ddr. Igorjem Grdino, prav tako nastop igralca Aljoše Kovačiča, ki bo z recitalom obudil spomin na enega od ustanoviteljev čitalnice Antona Aškerca. (ViP)

Očetje šmarske čitalnice ob ustanovitvi (hrani Domoznanska zbirka KŠPJ)