maj 19, 2023

Cinkarnin natečaj: učenci in dijaki so tokrat razmišljali o vodi

Rdeča nit tokratnega natečaja Cinkarne Celje za osnovne in srednje šole v regiji je bila voda. Sodelovalo je rekordnih 46 šol in 1700 šolarjev.

Nagrajence so razglasili na včerajšnjem dogodku v Celju. (Foto: Cinkarna Celje)

To je bil 15. ustvarjalni natečaj Cinkarne Celje za osnovne in srednje šole, naslovili so ga Vsaka kapljica vode šteje. »Cinkarna Celje že več let izvaja aktivnosti, s katerimi zmanjšuje količino porabljene vode za svojo proizvodnjo. S projektom čiščenja odpadne vode iz Komunalne čistilne naprave Tremerje pa cilja na popolno nadomestilo za svežo vodo iz reke Hudinje. Pomen vode za obstoj vseh živih bitij je bil tudi rdeča nit tokratnega natečaja,« razlagajo v Cinkarni.

Prvošolka Mia in njena umetnina.

»Kemija je povsod okoli nas, nujna za življenje, kot ga poznamo. Z natečajem se trudimo vsako leto mladim približati naše delo, proces, izdelke, ti pa se skozi ustvarjanje nevede veliko naučijo,« je ob zaključku natečaja povedal predsednik uprave Aleš Skok. Tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek Selič pa je dodala:

Učenci in dijaki so ali v fotografski objektiv ali pa na slikarsko platno lahko ujeli poljubni motiv, povezan z vodo. In kdo so nagrajenci natečaja?
- OŠ Štore, učenka Erika Belen Grbec Valencia,
- POŠ Socka, učenka Mia Repas,
- OŠ Mozirje, učenka Blažka Poljanšek,
- OŠ Blaža Kocena Ponikva, učenka Zala Zdolšek,
- OŠ Hudinja, učenka Pia Rebernik Kroflič,
- OŠ Glazija, učenec Jernej Sušič,
- Gimnazija Slovenske Konjice, dijak Aljoša Sabo,
- Srednja šola za hortikulturo in vizualne umetnosti, dijakinja Maša Štern,
- OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, učenec Tim Gaberc, mentorica Maksim Ferme.

Takšen zanimiv izdelek je ustvaril učenec tretje triade OŠ Glazija Jerbnej Sušič. 

Sicer pa v tem letu v Cinkarni Celje slavijo več jubilejev, in sicer 150 let delovanja podjetja, 50 let proizvodnje titanovega dioksida in 15 let natečajev za osnovne in srednje šole v regiji. Proslavili jih bodo z razstavo fotografij Josipa Pelikana z motivi Cinkarne, ki doslej še niso bile objavljene – na ogled bodo od 25. maja v Muzeju novejše zgodovine Celje. Za 10. junij pa pripravljajo dan odprtih vrat na obeh svojih lokacijah, v Celju in Mozirju. (AD)