februar 13, 2023

Dnevi komedije v Celju tokrat s samo igralsko smetano

V Gledališču Celje se pripravljajo na festival Dnevi komedije, 31. po vrsti. Postregel bo z osmimi najboljšimi komedijskimi uprizoritvami pretekle gledališke sezone, kjer bodo lahko gledalci uživali v igri najbolj priljubljenih in najuglednejših slovenskih igralcev in igralk.

Dnevi komedije se bodo na celjskem odru začeli 27. februarja in bodo trajali do 12. marca. (Foto: Radio Štajerski val)

Kaj je na meniju?
31.  Dnevi komedije se bodo v Gledališču Celje začeli 27. februarja in zaključili 12. marca. Na natečaj za festival je prispelo 19 predstav, selektorica Alja Predan je izbrala 8 tistih, ki se bodo predstavile na celjskem odru.

Ljubljanska Drama bo nastopila s kar dvema komedijama, ki sta nastali po scenarijih znanih filmov. Prva je Veliki diktator, druga Party:



Performans MandićCirkus (oblečen) je nastal v produkciji Vie Negative in koprodukciji ljubljanske Drame. Zakaj oblečen? Predanova pojasnjuje:



Domače, celjsko gledališče bo občinstvu ponudilo komedijo Poglej me!, ki je znala, kot so zapisali v gledališču: "Iz relativno predvidljive dramske predloge izluščiti bistvo, predvsem pa najti svojevrsten uprizoritveni kod, s katerim se je izognila pastem lahkotnosti na prvo žogo". Predanova dodaja:



Mestno gledališče ljubljansko se bo na letošnjih Dnevih komedije predstavilo z uspešno francosko sodobno bulvarko Yasmine Reza Bog masakra. Avtorski projekt Sebastiana Cavazze Shakespeare pa je nastal po dramski predlogi Shakespearjevi zlobneži.



Prešernovo gledališče iz Kranja bo v Celju uprizorilo večno aktualno družbeno angažirano komedijo Vse zastonj! Vse zastonj!:



Festival bo odprla edina krstna komedija, nastala po izvirnem slovenskem tekstu, Nikoli ni prepozno, dramatičarke Jere Ivanc, kjer se kot soavtor podpisuje Žan Papič. Nastala je v produkciji SiTi teatra in Krekerja:



Občinstvo bo na letošnjih Dnevih komedije na celjskem odru spremljalo najbolj priljubljene in najuglednejše slovenske igralce in igralke, še poudarja Alja Predan:



Festival bodo tradicionalno sklenili z netekmovalno predstavo, kjer bo znova nastopil stand-up komik Tadej Toš, ki je tokratni nastop naslovil Tadej Toš v prostem slogu. Še pred tem sledi podelitev žlahtnih komedijskih nagrad, in sicer najboljšima komedijama po izboru strokovne komisije in občinstva, najboljšima komedijantki in komedijantu ter najboljšemu režiserju.

Podrobnosti letošnjega festivala sta na novinarski konferenci predstavila upravnik Miha Golob in selektorica festivala Alja Predan.

Novosti nakazujejo nadgradnjo festivala
Kot je na novinarski konferenci povedal upravnik Gledališča Celje Miha Golob, bo to njegov prvi komedijski festival, odkar je nastopil funkcijo upravnika.



Festival bo letos imel tudi novost - pogovore z ustvarjalkami in ustvarjalci po vsaki tekmovalni predstavi. Novost bo tudi koncert skupine Los Hermanos muy simpáticos. Alja Predan razlaga:



Letošnje novosti sicer nakazujejo ideje o nadgradnji in razširitvi festivala Dnevi komedije v prihodnjih letih. Golob pravi:



Še več podrobnosti o festivalu in program najdete TUKAJ.
(NS)