februar 8, 2023

Ema Kugler, prejemnica letošnje Prešernove nagrade

Prešernova nagrajenca v letošnjem letu sta slikar Herman Gvardjančič in multidisciplinarna umetnica Ema Kugler. Slednja izhaja iz naših krajev.

Ema Kugler v svojem ateljeju. (foto: osebni arhiv)

Ema Kugler je bila 19. marca 1955 rojena v Celju, odraščala pa je v kmečki družini v Šmartnem v Rožni dolini. Obiskovala je I. gimnazijo v Celju, nato diplomirala na ljubljanski ekonomski fakulteti, a svet financ ni postal njeno življenjsko poslanstvo. Obiski kinodvoran so jo prevzeli do te mere, da se je podala na negotovo pot umetniškega ustvarjanja. In to kot samouk. 

Je avtorica številnih filmov in performansov, loteva se tudi kostomugrafije in kreiranja instalacij. Za svoje delo je prejela številne domače in tuje nagrade, med drugim tudi Nagrado Prešernovega sklada in Zlato ptico. Letošnja Prešernova nagrada ji je dodeljena po skoraj štiridesetih letih umetniškega ustvarjanja. Izborna komisija je v obrazložitvi zapisala, da Ema Kugler "ves čas išče nove poti izražanja, raziskuje različne medije, jih pretaplja in sestavlja v nove oblike umetniških sporočil" in da "pri svojem delu prevaja svoje notranje podobe in ne sledi trenutnim likovnim in umetniškim smernicam, praviloma jih prehiteva ter presega okvir časa in prostora v katerem deluje."

Nekaj dni pred podelitvijo Prešernove nagrade se je z Emo Kugler pogovarjal Vid Palčnik.

 

Poleg dveh Prešernovih nagrad so davi v Cankarjevem domu podelili tudi letošnje nagrade Prešernovega sklada. Prejeli so jih pisatelj in novinar Dušan Jelinčič za roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca, skladatelj Drago Ivanuša za projekte med letoma 2019 in 2022, pianist Aleksander Gadžijev za solistične recitale in izvedbe klavirskih koncertov na domačih in tujih odrih v zadnjih treh letih, akademski slikar Nikolaj Beer za cikel razstav v letih 2021 in 2022, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar za film Orkester ter arhitekturni atelje Medprostor za dosežke v preteklih treh letih, med drugim tudi za ureditev kompleksa Žičke kartuzije v Občini Slovenske Konjice. (ViP)