februar 20, 2023

Evropski poslanec Milan Brglez v Šmarju o izzivih oskrbe starejših

Poslanec Evropskega parlamenta dr. Milan Brglez se je na današnjem obisku Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah seznanil z življenjem v domu, aktualnimi projekti doma in problematiko medgeneracijske solidarnosti. Direktorica doma Gordana Drimel je kot največji izziv izpostavila perečo kadrovsko problematiko, opozorila pa je tudi na vedno večjo draginjo.

Evropski poslanec dr. Milan Brglez, direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel in stanovalka doma Lucija Užmah. (Foto: Radio Štajerski val)

Izziv: bolje plačan kader in izboljšanje oskrbe na domu
Poslanec Evropskega parlamenta dr. Milan Brglez je danes na temo medgeneracijske solidarnosti obiskal Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer se je srečal z direktorico doma Gordano Drimel in županom občine Šmarje pri Jelšah Matijo Čakšem. Ob obisku šmarskega doma upokojencev je Brglez ocenil, da so slovenski domovi upokojencev glede institucionalne oskrbe lahko zgled tudi v evropskem merilu. Kot primer dobre prakse je še posebej izpostavil formalni del delovanja domov, ki združuje socialni in zdravstveni del oskrbe:

Med težavami domov starejših pa je Brglez izpostavil slabo plačan kader in pomanjkljivosti v sistemu oskrbe na domu. Hkrati je kot primer dobre prakse izpostavil nova oskrbovana stanovanja, ki jih v Šmarju pri Jelšah pod okriljem občine urejajo nasproti doma upokojencev:


 
Del obiska evropskega poslanca je bil namenjen tudi srečanju z Matijo Čakšem, županom občine Šmarje pri Jelšah, ki je poskrbela za gradnjo oskrbovanih stanovanj. (Foto: DU Šmarje pri Jelšah)

Letos oskrbovana stanovanja v Šmarju ter nova domova v Kozjem in Rogatcu
Direktorica šmarskega doma upokojencev Gordana Drimel ob obisku evropskega poslanca Milana Brgleza ni skrivala zadovoljstva, saj ocenjuje, da je pomembno, da akterji, ki odločajo o prihodnosti domov starejših, spoznajo izzive tudi v praksi. Drimlova je kot največji izziv izpostavila perečo kadrovsko problematiko, opozorila pa je tudi na vedno večjo draginjo in s tem povezano višanje stroškov domov.


Drimlova je Brgleza seznanila tudi z delom in življenjem v domu, možnostih razvoja dela v prihodnje in aktualnimi projekti. „V zadnjem letu smo intenzivno delali na razvoju storitev skrbi za starejše v Obsotelju in na Kozjanskem. Tako smo v mesecu maju še dodatno prevzeli pomoč na domu v občinah Kozje, Bistrica ob Sotli in Podčetrtek. Intenzivno potekata gradnji dveh novih domov v Kozjem in Rogatcu, v pripravi pa je tudi projekt razširitve enote doma v Podčetrtku,“ je pojasnila Drimlova. Hkrati je izpostavila tudi rezultat sodelovanja med šmarsko občino in domom upokojencev, in sicer oskrbo starejših v novih oskrbovanih stanovanjih, ki bodo v Šmarju pri Jelšah zaživela to pomlad. (SP)

Galerija slik