september 7, 2023

Folkloristi bodo zavzeli ulice in odre

Dogajanje na področju kulture bo v teh dneh med drugim zaznamoval tradicionalni mednarodni folklorni festival Od Celja do Žalca. Znova prinaša bogato plesno dediščino Slovenije in tujih narodov.

Na festivalu bo zaigrala, zapela in zaplesala tudi Celjska folklorna skupina. (Foto: arhiv FB Celjska folklorna skupina)

Letošnji mednarodni folklorni festival Od Celja do Žalca je že 16. Poleg številnih domačih folklornih bodo obiskovalci tokrat spoznali italijanske in madžarske plese. »Italijanski plesi znajo biti zelo temperamentni, imajo dolgo tradicijo v izročilu iz beneških koncev, po drugi strani pa bomo predstavili Madžare, ki imajo s svojo tradicijo Panonske nižine popolnoma drug stil glasbe in plesov,« pravi predsednik Medobčinskega kulturnega društva od Celja do Žalca Bojan Pevec.

Folkloriste lahko od danes do nedelje srečate na številnih ulicah in trgih, v sklopu festivala pa bosta tudi dva gala koncerta, prvi nocoj v Žalcu in drugi na jutrišnji petkov večer v Celju.

Še podrobneje o festivalu in folklori je Jasmina Levičar z Bojanom Pevcem spregovorila v naši rubriki, namenjeni kulturi. Prisluhnite v spodnjem posnetku.