junij 23, 2023

Pelikan se je vrnil v slatinski Zdraviliški park

V soboto tudi obisk Pelikanovega potujočega ateljeja

Letos mineva 100 let, od kar je znameniti fotograf Josip Pelikan v Rogaški Slatini postavil stekleni fotografski atelje in začel svojo dve desetletji dolgo pot ustvarjanja v tem zdraviliškem kraju. Ob jubileju je v Zdraviliškem parku na ogled razstava Rogaška Slatina skozi objektiv fotografa Josipa Pelikana.

Razstavo so postavili ob 100. obletnici postavitve fotografskega ateljeja na dvorišču hotela Pošta, ki pa so ga v 60. letih 20. stoletja porušili. (Foto: Urška T. Š. / Muzej novejše zgodovine Celje)

Razstavo je postavil Muzej novejše zgodovine Celje v sodelovanju z Javnim zavodom za kulturo in turizem Rogaška Slatina. Kustos v muzeju in eden od avtorjev razstave Egon Horvat razlaga, kako je Josip Pelikan povezan z Rogaško Slatino:

Na panojski razstavi, ki si jo lahko ogledate med sprehodom po kostanjevem drevoredu Zdraviliškega parka, si lahko ogledate 160 fotografij. Na njih so najrazličnejši motivi: 


Avtorja razstave sta Egon Horvat in Helena Vogelsang. (Foto: Urška T. Š. / Muzej novejše zgodovine Celje) 

Bodo pa razstavo popestrili še z dvema zanimivima dogodkoma. V Rogaško Slatino prihaja Pelikanov potujoči atelje, v katerem se boste obiskovalci lahko fotografirali. Horvat razlaga:

Prvič bo Pelikanov potujoči atelje v Zdraviliškem parku Rogaške Slatine na jutrišnjo soboto med 10. in 12. uro, drugič pa 25. avgusta. Razstava bo sicer na ogled do konca avgusta. (AD, LG)