avgust 15, 2023

Veliki šmaren je praznik upanja, letos tudi praznik sočutja

Pogovor s patrom Karlom Gržanom, tudi o njegovi izkušnji v nedavnih poplavah

Danes je praznik Marijinega vnebovzetja, ki mu po ljudskem poimenovanju rečemo tudi Veliki šmaren. Gre za enega največjih krščanskih praznikov, ki med vernike prinaša upanje zmage življenja nad smrtjo oziroma dobrega nad zlim. Še posebej letos pa je praznik v luči nedavnih poplav in vremenskih ujm tudi praznik sočutja.

Marija zavetnica s plaščem, ki varuje vse ljudi, Ptujska Gora (foto splet)

»Upanje je močnejše, če nisi sam, če nisi osamljen, če si povezan, tu smo doživljali izjemne medsosedske odnose. Če veš tudi za ta naš končni cilj, če imaš neko duhovno kondicijo … potem je laže upanje močnejše,« je poudaril pater Gržan in dodal: »Zanimivo, ne … ujma, ki je odprla rano v naravi, je odprla tudi srca ljudi. Ljudje niso več enaki kot prej; prej smo pogosto hodili drug mimo drugega, zdaj pa hodimo drug z drugim.«

Marijino vnebovzetje nam govori, da je Marija dosegla polnost življenja, ki ga kristjani vidimo v večnosti. Njeno vnebovzetje je hkrati poklon krščanstva ženi, saj je Bog prav Marijo, mater in ženo poveličal v nebesih. Pri Slovencih je praznik vseskozi zelo priljubljen, o čemer govori tudi veliko število cerkva, ki so pri nas posvečene prav Mariji. Na romanjih po Sloveniji se tako verniki na njen praznični dan Mariji zahvaljujejo za njeno zaščito in materinsko varstvo ter jo prosijo, da bi še najprej hodili pod njenim varstvom po poti upanja in ljubezni.

O prazniku Marijinega vnebovzetja smo se tako letos pogovarjali s patrom Karlom Gržanom, ki se je skupaj s praznikom dotaknil tudi nedavnih poplav in svoje izkušnje z njimi. »Upanje je močnejše, če nisi sam, če nisi osamljen, če si povezan, tu smo doživljali izjemne medsosedske odnose. Če veš tudi za ta naš končni cilj, če imaš neko duhovno kondicijo … potem je laže upanje močnejše,« je poudaril pater Gržan in dodal: »Zanimivo, ne … ujma, ki je odprla rano v naravi, je odprla tudi srca ljudi. Ljudje niso več enaki kot prej; prej smo pogosto hodili drug mimo drugega, zdaj pa hodimo drug z drugim.«

Celotnemu pogovoru s patrom Karlom Gržanom lahko prisluhnete v dodanem posnetku. Z njim se je pogovarjala Andreja Kukovič.