maj 26, 2021

Od Kopra do Mure prihaja nov celjski muzikal Kure

V začetku junija bo premiero doživel nov celjski, tokrat družinski muzikal Kure. Pri njegovem nastajanju so moči združili ustvarjalci Hiše kulture Celje in svetovno priznana celjska ilustratorka in književnica, prejemnica nagrade Prešernovega sklada in častna meščanka Celja Lilijana Praprotnik Zupančič – Lila Prap.

V Hiši kulture Celje minulo leto, ki ga je v pretežni meri zaznamovala epidemija koronavirusa in je kulturno življenje zastalo, niso počivali. Med drugim se je, skoraj pet let po izjemno uspešnem prvem celjskem muzikalu o Veroniki Deseniški, rodila ideja o novem celjskem muzikalu Kure. Direktor Hiše kulture Celje Miha Firšt o ustvarjalcih pravi:

Največji izziv v celotni produkciji je bila prav kostumografija, pravi. Zakaj?
O muzikalu Kure sta na novinarski konferenci spregovorila Lila Prap in Miha Firšt.

Muzikal Kure je nastal na podlagi treh knjižnih predlog Lile Prap, in sicer Ptiči, Dinozavri in Zmaji. Kako jih je povezala v Kure? Prapova v svojem slogu pojasni:

Scenarij za muzikal je napisala dramaturginja Nuša Komplet Peperko, ki o zgodbi, ki je nastala, pravi:

V glavnih vlogah družinskega muzikala Kure bodo nastopili, kot Mama Kokoš pevka Nuška Drašček, Ata Petelina igra Srđan Milovanović, novoizvaljenega piščančka pa bo odigrala Maša Tiselj. Premiera bo 10. junija v atriju Pokrajinskega muzeja Celje oziroma pred Galerijo sodobne umetnosti Celje. Predstave pa bodo na sporedu vsak dan do vključno 14. junija. Ustvarjalci napovedujejo, da si bo muzikal poleti mogoče ogledati tudi na drugih odrih po Sloveniji. (NS)