december 22, 2023

Pred 100 leti je bila na Ponikvi rojena Štefka Drolc

Na današnji dan leta 1923 se je na Ponikvi v Občini Šentjur rodila legendarna slovenska gledališka in filmska igralka Štefka Drolc. V rodnem kraju so sinoči odprli razstavo umetniških fotografij njenih gledaliških vlog, danes pa se bodo z njenimi igralskimi kolegi poklonili Štefkinemu življenju in delu.

Štefki Drolc se bodo poklonili v rojstnem kraju (Foto: Štajerski val)

Štefka Drolc je na Ponikvi sicer živela le kratek čas, zaradi očetove službe se je družina veliko selila. Neizbrisljiv pečat je poleg deseterih gledaliških vlog pustila tudi z nastopom v prvem slovenskem celovečernem zvočnem filmu Na svoji zemlji. Kot pravi Anita Koleša z območne izpostave JSKD Šentjur, ne smemo spregledati niti njenega nekoliko svojstvenega pedagoškega dela na igralski akademiji. Ob tem dodaja, da je bila Drolčeva igralka z vsem srcem in telesom, čemur priča, da je, kolikor je zmogla, ostala igri zvesta vse do smrti leta 2018.

O življenju Štefke Drolc, njenem umetniškem delu in današnji osrednji prireditvi ob 100. obletnici rojstva smo se z Anito Koleša pogovarjali v Minutah za kulturo. (ViP)