april 21, 2023

Pred nami noč, ko bodo oživele knjige

23. aprila obeležujemo svetovni dan knjige. V ta namen se po državi že ves mesec vrstijo številni dogodki, tudi vsakoletna Noč knjige. Ta tudi v naše kraje prinaša nekaj družabnih bdenj ob zapisani besedi.

23. april je mednarodni dan knjig

Na šoli bodo nocoj prenočili prvošolci I. osnovne šole Celje, ki bodo prebirali svoje najljubše pravljice. Na OŠ Frana Kranjca Celje bodo brali slikanico Vrtiljak avtorice Tülin Kozikoglu, ki jim jo je podelila organizacija Amnsety International. Na Osnovni šoli Griže bodo dan obeležili z bralnimi značkarji predmetne stopnje, ki bodo sodelovali v različnih delavnicah na temo poezije, fantazijske proze in kaligrafije. Z ekologijo pa bodo noč knjige povezali v velenjskih Škalah, kjer bodo otroci poleg branja z naglavnimi svetilkami izdelovali tudi svoje reciklirane knjižice, papir in ustvarili skupni kolaž.

Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica ob 18.30 uri pripravlja pogovorni večer o zgodovinskem romanu Krušni oče. O njenem nastajanju se bo z avtorjem Orlandom Uršičem pogovarjala Mojca Plaznik Plavec. 

V Žalcu bodo med 19. in 21. uro obravnavali mir. Posvetili se bodo poeziji in prozi Franeta Milčinskega Ježka, v programu pa bodo prebirali tudi pravljico Zvezdica Zaspanka in prisluhnili zasedbi Šansonet.

V Knjižnici Rogaška Slatina, ki v teh dneh praznuje tudi svojih 20 let, nocoj ob 17. uri pripravljajo predstavitev knjige Moj pogled, nekdanje varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer.  

V Šmarju pri Jelšah pa bodo književnost jutri povezali s športom. Ob 9. uri bodo v osnovni šoli namreč gostili judoistko in olimpijsko prvakinjo Urško Žolnir Jugovar, ki bo ob pripovedovanju lastne športne poti predstavila tudi svoj odnos s knjigami, ki so njene spremljevalke že od mladih nog. (ViP)