februar 22, 2023

Zgodovina iz škatel na ogled v Laškem

V Muzeju Laško so sinoči odprli nov razstavni prostor. Občina ga je uredila v podstrešju Kislingerjeve hiše, kjer je tudi sicer dom muzeja. Novi prostori jim omogočajo predstavitev dediščine, ki je do zdaj shranjena v depoju. 

Nekdanji depo je postal novo razstavišče Muzeja Laško (Foto: Muzej Laško)

Kot nam je povedal vodja muzeja Tomaž Majcen, so prizadevanja za dodatne prostore muzeja stara preko 15 let. Trije glavni prostori v sredjni etaži stavbe in kletno razstavišče namreč predstavljajo več stoletno bogato zgodovino življenja v Laškem, ki pa je bila preobsežna za obstoječe prostore. Občina Laško je uspela pridobiti finačna sredstva ministrstva za kulturo, s čimer so lahko podstrešni depo, kjer je bilo še veliko artefaktov shranjenih v škatlah, preuredili v razstavišče, predmete pa postavili pred oči obiskovalcev. Kaj vse je na ogled, nam je Tomaž Majcen razkril v Minutah za kulturo:

Muzej Laško sicer spada med manjše slovenske muzeje, a beleži izjemno dober obisk. Kot pravi Majcen, ga obišče okoli do šest tisoč obiskovalcev letno. Medmuzejsko uveljavljen kriterij namreč je, da je obisk dober, če muzej letno občišče toliko ljudi, kot je prebivalcev v mestu, kjer stoji. (ViP)