maj 1, 2024

Prvi maj: Kateri so izzivi delavstva danes?

Mednarodni praznik dela

Danes praznujemo mednarodni praznik dela. V večini držav sveta se z njim spominjamo delavskih demonstracij v 19. stoletju, tudi danes pa je praznik priložnost poudarjanja vrednot in zagotavljanja primernih pogojev dela ter razprave o izzivih, ki jih prinaša novi čas.

Rdeči nagelj je simbol praznika dela (Foto: Pixabay)

V Sloveniji trenutno beležimo izjemno nizko raven brezposelnosti. Kot je v pogovoru z Greto Kokot Rajković potrdila Tanja Pintar Korent s celjske območne službe Zavoda Republike Slovenije, je tako tudi v naših krajih. Ob tem dodaja, da se je način zaposlovanja in dela v zadnjih letih spremenil, kar izziv predstavlja tudi za mlade, ki vstopajo na trg dela. Vse več je tudi tuje delovne sile, saj doma za številna področja delavcev močno primanjkuje. Kako naslavljati omenjene težave in kaj Pintar Korentova sporoča ob letošnjem prazniku dela, slišite v spodnjem pogovoru.

Po državi se bodo predvsem danes vrstila številna srečanja in delavski shodi, spremljajo jih nastopi pihalnih godb in nagovori o položaju delavcev. Te smo tudi pred našim mikrofonom vprašali, kaj jim pomeni delo. Povedali so nam:

V naših krajih bodo večja prvomajska srečanja med drugim na Celjski koči, Boču, Lisci in Gornji Radgoni. (ViP)