december 25, 2022

Božič: Bodimo napolnjeni z vero, upanjem in ljubeznijo

Ob božičnih praznikih smo spregovorili s šmarskim župnikom

Leto se je obrnilo, na adventnem vencu so dogorele vse štiri sveče in tukaj je težko pričakovani praznik – božič. Njegovo skrivnostno sporočilo povzdiguje družino, rojstvo, preprostost, domačnost in sočutje. Narava je končala svoj ciklus, da bo lahko začela novega. In v tem času se tudi ljudje vračamo k preteklosti, k svojim koreninam in k veri.

Jaslice so eden od najbolj izpovednih simbolov božičnega časa. (simbolična foto, splet)

Tokrat smo ob mikrofon Štajerskega vala povabili župnika iz Šmarja pri Jelšah, Damjana Ratajca. Med drugim je povedal: »Želim si, da bi danes bili vsi napolnjeni z vero, z upanjem in z ljubeznijo; da bi res živeli kot ena družina, pa naj bo to družina kot osnovna celica ali pa družina širše, kot skupnost ljudi, ki bivajo v sočutju in skrbi drug za drugega. Blagoslovljen božič vsem!«

O samem bistvu božiča, o bogati božični simboliki, o jaslicah, pa tudi o tem, če ljudje v današnjem hitrem času še znamo doživeti božič v njegovi osnovni, prvenstveni obliki, je župnik Damjan Ratajc spregovoril v pogovoru, ki mu lahko prisluhnete v posnetku spodaj, z njim se je pogovarjala Andreja Kukovič. Prijetno poslušanje in vsem – srečen božič!