februar 17, 2023

Razstava in obeležje za lončarskega mojstra - umetnika Franja Felicijana

V Pokrajinskem muzeju v Celju so odprli novo razstavo, posvečeno lončarju, kiparju in umetniku Franju Felicijanu iz Vojnika, ki bi na včerajšnji 16. februar praznoval 110 let. Felicijan je bil vrhunski obrtnik in umetnik, ki je kot velik domoljub med drugim sodeloval tudi z arhitektoma Edom Mihevcem in Jožetom Plečnikom.

Lončarskemu mojstru Franju Felicijanu so se s slovesnim odprtjem obeležja poklonili tudi v njegovem domačem Vojniku. (foto Lea Sreš)

Ob današnji obletnici so se mojstru Franju Felicijanu poklonili na Občini Vojnik, kjer so slovesno odprli spominsko obeležje. V Pokrajinskem muzeju Celje pa so odprli občasno razstavo Lončar. Pečar. Umetnik. FRANJO FELICIJAN Skupaj z njo je izšla še monografija o Franju Felicijanu in lončarstvu na Slovenskem. Avtorica razstave kustosinja Pokrajinskega muzeja Celje Barbara Trnovec je razkrila, da so sočasno posneli tudi kratek film, ki bo na ogled ob razstavi.

Franjo Felicijan se je rodil 16. februarja 1913 v Vitanju v družini s petimi otroki. Družina se je leta 1920 iz Vitanja preselila v Vojnik, kjer je oče kupil hišo in delavnico vojniškega lončarja Potočnika. Mojstrski izpit lončarja je uspešno opravil v Gradcu v Avstriji.

Po očetovi smrti je prevzel domačo lončarsko delavnico. Izdeloval je kakovostne in umetniško oblikovane keramične pečnice za peči, obloge za kamine, zidne ploščice, jaslice in podobno. S svojimi izdelki je sodeloval na različnih razstavah in sejmih. Bil je vrhunski obrtnik in umetnik. Njegove izdelke je opazil tudi arhitekt Edo Mihevc, ki ga je povabil k sodelovanju pri opremi slovenskega Kulturnega doma v Trstu. Prav zanj je nastalo njegovo življenjsko in najpomembnejše delo - 12.000 unikatno narejenih in poslikanih keramičnih ploščic, s katerimi so prekrite stene slovenskega Kulturnega doma v Trstu.

Deloval je tudi na kulturnem področju. V društvu Sokol je bil pomemben igralec v dramski skupini, sodeloval je pri gradnji Sokolskega doma. V zgodnjih 60. letih je bil predsednik Kulturno umetniškega društva France Prešeren Vojnik. Kot velik domoljub je sodeloval z arhitektoma Edom Mihevcem in Jožetom Plečnikom, pa tudi z lastnikoma znamenite ljubljanske Lectarije Robertom in Henrietto Freyer ter z drugimi umetniki in zanimivimi osebnostmi tistega časa.

O mojstru Franju Felicijanu se je s kustosinjo Pokrajinskega muzeja Celje in avtorico razstave Barbaro Trnovec pogovarjala Andreja Kukovič. Pogovoru prisluhnite v pripetem posnetku.

Galerija slik