november 22, 2023

V knjižnicah večji obisk, a manj izposoj

Smo v tednu splošnih knjižnic. Letos je pod sloganom Knjižnica, ključ do širokih obzorij! Po vsej državi so ob tem tudi številni dogodki. Knjižnice namreč že dolgo niso več le prostor izposoje, temveč mesto za koristno preživljanje časa.

Smo v tednu slovenskih splošnih knjižnic. (Foto: Štajerski val)

Teden splošnih knjižnic je letos med 20. in 24. novembrom. Kot je ob začetku povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, se znajo slovenske splošne knjižnice hitro prilagajati potrebam posameznika in družbe: "So ves čas v dialogu s svojim ožjim in širšim okoljem, delujejo vzajemno in vedno znova iščejo nove priložnosti in poti do uporabnikov. Knjižnice so zaupanja vreden svet v malem, zelo pomemben svet, saj živimo in delamo v času, ko je zaupanje vrednota, ki izginja, knjižnice pa se jo trudijo ohranjati."

Številne aktivnosti v sklopu tedna so tudi v Osrednji knjižnici Celje, o pomenu pa direktorica Polona Bajc Napret pravi:

Ob tem je zanimiv naslednji podatek:

Slovenske splošne knjižnice ob tem pripravljajo raznovrstne dogodke in bralne projekte. Odkrijete jih lahko na spletnih straneh knjižnic. (ViP)