januar 12, 2024

Tudi v navadnih predmetih lahko najdemo lepo

Fotografska razstava Konjičanke Karmen Kukovič

V Celjskem mladinskem centru odpirajo novo fotografsko razstavo avtorice Karmen Kukovič. Izbor fotografij »V galaksiji daleč, daleč stran II« ponuja pogled v različna makro vesolja. Ta, kot pravi avtorica, sploh niso tako daleč, kot sugerira naslov razstave, ampak čisto blizu, na dosegu roke – v povsem banalnih, vsakdanjih objektih, ki jih velikokrat spregledamo.

Dela konjiške ljubiteljske fotografinje Karmen Kukovič nastajajo izključno z uporabo fotoaparata na njenem pametnem telefonu. (foto Melanie Lorenčič)

Motive fotografij nosijo objekti, kot je vrtni gorilnik za oglje, kozarci za vlaganje, v katerih meša barvo avtoričin mentor, Milan Lamovec - Didi, od morske soli zarjavela garažna vrata, odslužen, zasušen čopič in druge na pogled neestetske površine in predmeti. Konjičanka Karmen Kukovič sicer pravi, da jo še posebej navdihujejo vsakodnevni predmeti, v katerih navadno ne iščemo estetskih užitkov. Posebno mesto pri njej ima estetika grdega, ki jo navdihuje, ker na sebi nosi dih jemajoče perfektne abstraktne, likovne motive, ki nastajajo nevede ob uporabi objektov, glede na njihovo običajno funkcijo.

Karmen Kukovič je sicer ljubiteljska fotografinja. Njena fotografija ni načrtna in ni serijska, je pa zanimivo, da njena dela nastajajo izključno z uporabo fotoaparata na njenem pametnem telefonu. Pri fotoaparatu da jo je motilo predvsem to, da ga pogosto ni imela s sabo ravno takrat, ko je opazila kakšen zanimiv motiv. Sicer pa zase pravi, da je zbirateljica motivov in dokumentatorka abstraktnih, likovnih in drugih motivov. Vsaka njena fotografija je s tem del sestavljanke, ki se lahko poljubno vstavi v različne razstave. Njena samostojna razstava »V galaksiji daleč, daleč stran …« je bila lani jeseni na ogled v Centru Noordung v Vitanju, zdaj pa si jo lahko ogledate v Celjskem mladinskem Centru. V naših Minutah za kulturo se je s Karmen Kukovič pogovarjala Andreja Kukovič, pogovoru prisluhnite v dodanem posnetku.

Galerija slik