oktober 27, 2022

V Galeriji Božena na ogled brezčasna ženska lepota

Z nocojšnjim odprtjem začasne razstave Lepota je ženskega imena bo še uradno zaživela Galerija Božena v Fotohiši Pelikan v Celju. Galerija je poimenovana po mlajši hčerki fotografskega mojstra Josipa Pelikana, ki je v veliki meri zaslužna, da se je ohranil Pelikanov bogat fotografski opus, ki obsega skoraj 40.000 že inventariziranega fotografskega gradiva.

Na razstavi Lepota je ženskega imena je na ogled 47 fotografij. (Foto: Radio Štajerski val)

Del fotografskega opusa Josipa Pelikana je skoraj 1500 fotografij in portretov žensk. Na razstavi Lepota je ženskega imena, katere avtorji so direktor Muzeja novejše zgodovine Celje Tone Kregar, Egon Horvat in Helena Vogelsang, je na ogled izbor 47 črnobelih fotografij. Egon Horvat razlaga, kako sta jih s Heleno Vogelsang izbrala:



Pelikanov fotografski opus obsega tudi skoraj 1500 fotografij, na katerih so ženske.

Pelikanove fotografije žensk imajo zanimivo posebnost:



Posebnost Pelikanovih fotografij so sence.

Razstava Lepota je ženskega imena tako predstavlja izbor Pelikanovih portretnih, promenadnih in drugih fotografij žensk, ki so bile sicer njegov pogost in priljubljen motiv. Helena Vogelsang razlaga:



Pelikanov fotografski aparat.

Galerija Božena s prvo občasno razstavo je del širšega projekta obnove Pelikanove hiše ter njene preobrazbe v celovit in osmišljen muzejsko-kulturni kompleks, poimenovan Fotohiša Pelikan. Tone Kregar, soavtor razstave in direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, ki bdi nad Pelikanovo hišo, pravi:



Galerija Božena je namenjena prezentaciji in promociji tako fotografske dediščine kot sodobne fotografske ustvarjalnosti in umetnosti.

To popoldne bo z odprtjem razstave zaživel prvi del projekta Fotohiša Pelikan:

O Galeriji Božena Kregar dodaja:



Obnova Fotohiše Pelikan naj bi bila končana konec prihodnjega leta, ko Muzej novejše zgodovine Celje praznuje 60-letnico delovanja. Nekaj fotoutrinkov iz Fotohiše Pelikan si poglejte v galeriji. (NS)

Galerija slik