julij 3, 2023

Slatnska legenda je Ferdo Pak, posthumno pa Jože Plemenitaš

Posthumni naziv enemu od začetnikov našega radia Jožetu Plemenitašu

Sinoči so v Rogaški Slatini razglasili Slatnsko legendo 2023. Naziv je akademija Slatnske legende podelila Slatinčanu Ferdu Paku, priznanenu oblikovalcu stekla in športnemu zanesenjaku, znanem po tem, da je v Rogaško Slatino pripeljal košarko. Posthumno pa so naziv podelili Jožetu Plemenitašu - Pepiju, enemu od začetnikov našega radia. Radio Štajerski val letos obeležuje 70 let, Jože Plemenitaš pa bi letos dopolnil 100 let. 

Naziv Slatnska legenda so letos podelili Slatinčanu Ferdu Paku, posthumno pa Jožetu Plemenitašu, enemu od začetnikov našega radia. Na fotogafiji Jože Plemenitaš za prvo radijsko mešalno mizo.


Slat'nska legenda leta 2023 Ferdo Pak, v imenu Jožeta Plemenitaša, ki so mu naziv legenda podelili posthumno, pa sta priznanje prevzela njegov sin Karel Plemenitaš in programska direktorica Štajerskega vala Greta Kokot Rajkovič.  

Slatnska Legenda 2023 FERDO PAK
, ki se je rodil in v zgodnjih letih živel v Mariboru, se je po zaključeni osnovni šoli odločil za steklarski poklic in se kot prvi štipendist vpisal v Steklarsko šolo Rogaška Slatina – smer stekloslikar. Tako je prišel v Rogaško Slatino in tukaj tudi ostal, si ustvaril družino in kariero.

Vseskozi je bil tudi zagnan športnik. Že v osnovni šoli je začel trenirati košarko v klubu Železničar in kasneje pri Braniku. Ker je bil v popolnosti predan športu, se je nameraval po uspešno zaključeni srednji Steklarski šoli vpisati na Fakulteto za šport, kjer je opravil zahteven sprejemni izpit in si s kolegom že uredil stanovanje v Ljubljani. Ker pa ni imel denarja, da bi vrnil štipendijo, je mladi Ferdo ostal v Rogaški Slatini in se zaposlil v Steklarski šoli. Ob delu je končal še študij za oblikovanje v Ljubljani in sodeloval s takrat najprepoznavnejšim hrvaškim oblikovalcem Goldonijem, kar je bila, kot pravi, zanja najboljša šola. V Steklarski šoli je bil zaposlen do upokojitve.  V svoji karieri je sodeloval na več kot 50 skupinskih in 8 velikih samostojnih razstavah. Za svoje delo je prejel številne nagrade, omenimo dve najpomebnejši: zlato medaljo za oblikovanje v Münchnu iz leta 1987, leta 2012 pa je prejel nagrado za brezčasno oblikovanje za serijo steklenih skled “Konus” iz leta 1977. Ob industrijskem oblikovanju stekla pa je Ferdo Pak v Rogaški Slatini najbolj prepoznaven po košarki in nogometu. Ob prihodu leta 1958 je prinesel prvo usnjeno košarkarsko žogo in sestavil prvo peterko košarkarjev, kar pomeni začetek košarke v Rogaški Slatini.

Ferdo Pak je tudi aktiven član Planinskega društva Rogaška Slatina vse od ustanovitve 1967, član Veteranske ekipe malega nogometa, kjer je povprečna starost ekipe 78 let, član Rezervnih vojaških starešin in član Društva oblikovalcev Slovenije. Njegova velika strast so potovanja, vseskozi pa ostaja po duši športnik, znan po tem, da je v Rogaško Slatino pripeljal košarko. Celotno predstavitev najdete TUKAJ.


Ferdo Pak, Slatnska legenda 2023

Ferdo Pak je velike uspehe med drugim dosegel kot oblikovalec stekla, bil je štipendist Steklarske šole v Rogaški Slatini, kjer se je po končanem izobraževanju tudi zaposlil. 

PostHumna Slatnska Legenda 2023 Jože Plemenitaš – Pepi je eden od treh Jožetov v Društvu ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah, ki so pred davnimi 70 leti zagnali valovanje našega radia, takrat pod imenom Radio Društva ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah. Prvo uradno oddajanje je bilo 1. maja 1953. Takratni Radio Društva ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah je imel tri ustanovitelje, vsi so bili Jožeti: Jože Plemenitaš, Jože Gojtan in Jože Jakoš. Tako se je med ljudmi menda prijelo tudi ime "Radio trije Jožeti".

Jože Plemenitaš - Pepi je bil rojen pred natanko 100 leti, 27. februarja 1923 v Rogaški Slatini. Po vrnitvi s služenja vojaškega roka, januarja 1949, se je zaposlil v Radiocentru Celje in kmalu zatem zbolel za težko boleznijo – jetiko. In tako je začel leta 1951, kot rekonvalescent voditi Radioamaterski klub v Šmarju pri Jelšah, kamor se je redno vozil s kolesom iz Rogaške Slatine. V društvu je bil aktiven tudi takratni šmarski župan Avgust Anderluh, ki je vseskozi podpiral nastanek in razvoj radia. Vse ostalo je zgodovina, bi lahko rekli …

Vsem je dobro poznana zgodba šmarskega radia, ki so ga republiške oblasti v Ljubljani prepovedale in zapečatile vrata radia, ker nam bi ljubljanskemu radiu odžiral poslušalce … A Šmarčani se niso dali in so po dovoljenje za nadaljevanje radijske zgodbe šli kar v Beograd, do Josipa Broza Tita, ki je menda rekel: »Ima, da svira …« In svira še danes, dobrih 70 let zatem. Celotno predstavitev za naziv Slatnske legende najdete TUKAJ.


Jože Plemenitaš - Pepi, posthumna Slatnska legenda 2023

V spodnji fotogaleriji poglejte še več fotografij, tudi z včerajšnje prireditve, ki jo je z glasbo popestrila Neisha z bandom.