januar 28, 2024

V Slovenskih Konjicah slavijo 100 let od rojstva Ivana Minattija

Letos mineva 100 let od rojstva pesnika in prevajalca Ivana Minattija. 22. marca 1924 se je rodil v Slovenskih Konjicah, kjer so ga, kljub temu, da je v mestu preživel le prvih pet let, leta 2000 razglasili za častnega meščana. Rojstno mesto se mu bo ob obletnici poklonilo z različnim vsebinami.

Ivan Minatti je bil leta 2000 razglašen za častnega meščana Slovenskih Konjic. (Foto: Štajerski val)

Ivan Minatti velja za enega najpomembnejših slovenskih pesnikov povojne generacije. Njegov slog zaznamuje zlasti intimnost ter povezanost in navezanost človeka na naravo. Po koncu II. svetovne vojne je deloval v založništvu, leta 1991 pa postal tudi član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Umrl je leta 2012. 

Čeprav je Minatti v Slovenskih Konjicah živel le prvih pet let svojega življenja, je mesto močno navezano nanj in na njegovo ustvarjalnost. Lahko se sprehodite po njegovi poti, si ogledate rojstno hišo ali posedite ob Minattijevem kipu. Kaj vse v Slovenske Konjice prinaša letošnje jubilejno leto, je v pogovoru z vodjo konjiškega Centra za kulturne prireditve Jernejo Ristič Levart preverila Andreja Kukovič. (ViP)