november 12, 2020

Velenjski grad nad mestom bdi že 750 let

Že 750 let Velenjski grad spremlja življenje v svoji okolici. Obletnico v Muzeju Velenje obeležujejo z razstavo manj znanih fotografij, ki predstavljajo njegovo zgodbo v drugi polovici minulega stoletja.

750 let mineva letos od prve omembe Velenjskega gradu. (Foto: Štajerski val)

V vitrinah Podjetniškega centra Standard je na ogled razstava 750 let Velenjskega gradu. Toliko let je namreč od prve pisne omembe gradu. Velenje se je v tem času močno spremenilo, grad pa je ostal stalnica, ki bdi nad preobražanjem, širjenjem in razvijanjem mladega mesta. Bil je dom več srednjeveškim plemiškim družinam, po drugi svetovni vojni so bila v njem stanovanja, leta 1957 pa je tam dobil svoj sedež Muzej Velenje, s čimer je bil grad deležen obnove. Od takrat pa pomembno beleži življenje v mestu in živi z njim, pravi direktorica Muzeja Velenje Mojca Ževart. Še podrobneje ji o zgodbi in vlogi gradu ter razstavi ob njegovi 750-letnici prisluhnite v spodnjem pogovoru.

 

Dogodkov in skupin letos praktično ni
Čas koronavirusa pa zaznamuje tudi delo in življenje Muzeja Velenje. Lani so v svojih enotah zabeležili 45 tisoč obiskovalcev. Tudi v začetku leta so imeli dobre obete – več rezervacij za najem prostorov in obiske skupin. A večjih dogodkov in skupin zdaj ne morejo sprejemati. Obdržati so uspeli le posamezne obiskovalce v poletnih mesecih. To pa vpliva tudi na prihodke iz lastnih sredstev – iz najemnin, vstopnin in prodaje v muzejski trgovini. Ob tem nastajajo tudi stroški, ki jih prej ni bilo. Direktorica Mojca Ževart:

A Ževartova prepoznava tudi dobre strani tega časa – predvsem zdaj na vrsto pridejo stvari, za katere je v normalnih okoliščinah zmanjkovalo časa:

Ob tem pa se trudijo ohranjati stik z obiskovalci preko spleta. (TMG)